Hirdetés

Az NVIDIA egyre többet árul el a Pascalról

Az NVIDIA a Pascal architektúra érkezését még az előző év márciusában leplezte le, és már akkor is viszonylag sok adattal álltak elő. Az idei SC15 és GTC Japan rendezvényeken a vállalat némi extra információt biztosított az érdeklődőknek. Többek között kiderült, hogy a fejlesztés első körben a HPC-piacot célozza meg. Ez elsődlegesen amiatt alakulhat úgy, hogy a terméket az elején nem fogják nagy mennyiségben gyártani, így más piacok igényeit csak később lehet lefedni.

Az érkező Tesla gyorsítókkal kapcsolatban kiderült, hogy a viszonylag méretes lapka mellé négy darab HBM2-es memóriát társítanak a megfelelő interposeren keresztül. Az 1024 bites buszon kapcsolódó HBM2 memóriák kapacitása egyenként 4 GB lesz. Összességében 4096 bites buszról lesz szó 1 TB/s-os memória-sávszélességgel, míg a fedélzeti tár összesített kapacitása 16 GB lesz. Az 1 TB/s-os érték egyelőre csak cél, így opciós lehetőség még a 800 GB/s is, de a vállalat szerint a nagyobb sebességszint is elérhetőnek tűnik. A HBM2 memóriákat a Samsung vagy a Hynix fogja szállítani, erről csak később születik majd döntés.

Az NVIDIA az egy GPU-s Tesla mellé készít egy két GPU-s verziót is, amely összesen már 32 GB-os fedélzeti tárat kínál, várhatóan 2 TB/s-os memória-sávszélességgel. Ez GPU-nként 16 GB-ot és 1 TB/s-os jelent. A két GPU-s újdonság különlegessége, hogy a GPU-k a nyomtatott áramkörön az NVLINK interfésszel lesznek összekötve, amely 80 GB/s-os kétirányú adatátvitelt biztosít.

Az NVIDIA a Pascal tervezésénél elsődlegesen a felezett pontosságra koncentrált, így az architektúrát direkten a 16 bites lebegőpontos számításokra optimalizálták. Természetesen felezett teljesítménnyel megoldhatók a 32 bites lebegőpontos számítások is, míg a 64 bites lebegőpontos kalkulációkról, azaz a dupla pontosság támogatásáról a vállalat hallgat. Ebből a szempontból a legfrissebb pletykák szerint a Pascal nem lesz kimagaslóan gyors. Várhatóan a 32 bites, vagyis a szimpla pontosság melletti tempó negyede vagy nyolcada áll majd rendelkezésre.

A pascalos GPU-kra épülő Teslákra állítólag már megrendelés is van. A US NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) ügynökség 760 darab grafikus vezérlőt rendelt, amelyekkel a jövő hurrikánjainak viselkedését fogják modellezni. Hivatalosan nincs kiemelve, hogy ezek a Teslák Pascal architektúrára alapozó GPU-kat kapnak, de az SC15-ön rengeteg utalást lehetett elkapni erre vonatkozóan. Az erre alapozó szuperszámítógép a következő év második felében készülhet el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés