Hirdetés

Ezeket a node-okat használják az új AMD és NVIDIA GPU-k

Az AMD és az NVIDIA az idei évben frissíti az aktuális generációt, amelyről egyre több információ lát napvilágot. Az már ismert tényező, hogy az AMD a GCN negyedik iterációjának tekinthető Polaris architektúrára épít, míg az NVIDIA a Pascal architektúrát fogja használni, de az még kvázi titkolt információ, hogy milyen node-okon készülnek.

Az AMD a 14 nm-es LPP node-ot használja, és a vállalat gyakorlatilag elismerte, hogy a legkisebb, amúgy az elmúlt év decemberében és az idei CES-en működés közben is bemutatott lapka a GlobalFoundries üzeméből került, illetve kerül majd ki. Ennek a kódneve Polaris 10. Létezik azonban egy Polaris 11 is, amelyet az AMD zárt ajtók mögött meg is mutatott. Ez szemmértékre jóval nagyobb lapka, mint a Polaris 10 és az is kiderült már róla, hogy a 14 nm-es LPP node-on készül, de a GlobalFounrdies még nincs megerősítve bérgyártóként. Mivel a Samsung is pontosan ugyanezt a node-ot használja, így csak valószínűsíteni lehet, hogy az AMD az arab tulajdonban lévő partnerénél marad, de tekintve, hogy a váltás nagyon egyszerűen levezényelhető, így elképzelhető a dél-koreai óriáscég bevonása is.

A Polaris 10 GDDR5 szabványú memóriát fog használni, míg a Polaris 11 esetében a helyzet kérdéses. Az AMD a zárt ajtók mögött csak magát a lapkát mutatta meg, amelyről még fotó sem készülhetett, így utólagosan sem lehet elemezni, nem mintha külsőleg olyan egyszerű lenne megkülönböztetni a GDDR5 és a HBM memóriaszabványhoz tervezett memóriavezérlőt. A tokozás mérete már árulkodó lett volna, de az AMD is tudja ezt, így nem véletlenül mutattak csak annyit, amennyit.

Az NVIDIA egyelőre a Pascal architektúrára épülő GPU-kat még nem mutatta meg a világnak, illetve működés közben sem lehetett látni, de annyit biztosan tudunk, hogy a TSMC 16 nm-es FinFET Plus, vagy rövidítve FF+ node-ján készülnek. A GeForce-ok piacára első körben két lapka érkezik, és ezek közül a valószínűleg GP104 kódnevű megoldás lesz a start pillanatában elérhető csúcsmodell. Ennek 37,5 x 37,5 mm-es a tokozása, tehát a mérete miatt a GDDR5 (esetleg GDDR5X) szabványú memória használata a logikus, mivel a HBM-hez ez a tokozás túl kicsi. A kisebbik modell kódneve várhatóan GP107 lesz, de erről kevesebbet lehet tudni.

Mindkét cég az év közepére tervez a startot, így az első VGA-k nyáron, leginkább iskolakezdés előtt lesznek elérhető. A pár készülő lapka ellenére 4-5 VGA-val készülhet az AMD és az NVIDIA is. A többi lapka és termék inkább az év legvégén esedékes, a generációváltás második hullámában.

Előzmények

Hirdetés