Hirdetés

A Pascal architektúrában jön az NVIDIA egységes virtuális memóriája

Az NVIDIA jó ideje szemez az egységes virtuális memóriával, hiszen évek óta megjelenik az útitervekben, de ebből eddig semmi sem lett. Előzőleg úgy volt, hogy a Maxwell vezeti be ezt a funkciót, méghozzá a Parker rendszerchipben, de utóbbit ha nem is törölték, legalább egy évet késni fog, így addig az Erista kódnevű Tegra X1 jelenti az átmenetet, amiből viszont kimaradt az egységes virtuális memória.

A nagy kérdés, hogy igazából hol tart az NVIDIA integrációval kapcsolatos elképzelése, hiszen fontos lenne tudni a felvázolt jövő mennyire változott mára. Annyi biztos, hogy az egységes virtuális memória a Pascal architektúrában mutatkozik be, de az kérdés, hogy milyen formában, hiszen ehhez az irányhoz választani kell egy processzorarchitektúrát is, és ahhoz kell tervezni a grafikus vezérlő működését.

A legfrissebb adatok szerint az NVIDIA az IBM Power8 processzorarchitektúrájára optimalizálja a rendszert, ami az eseményeket követve teljesen logikus választás, hiszen jelen pillanatban csak az IBM-et érdekli a korábban bemutatott NVLink. Megtudtuk, hogy az utóbbihoz szükséges vezérlők bekerülnek a készülő IBM processzorokba, így ezek mellé társíthatók majd a Pascal architektúrára épülő Teslák.

Az integráció technikailag nem szükséges, mivel a rendszer úgy működne, hogy a gyorsító a szigorúan IBM processzor rendszermemóriáját használná, míg a fedélzeti memória gyorsítótárként, vagy egyedileg felhasznált különálló tárolóként lenne elérhető. Nyilván az már feladat kérdése, hogy melyik az előnyösebb. Ezt valószínűleg a programozó egyénileg megválaszthatja.

Opciós lehetőség az APU is, hiszen természetesen lehet egy lapkára is integrálni pár IBM Power8 processzormagot, illetve egy kisebb Pascal IGP-t. Ebben az IBM is partner, hiszen a Power8 architektúra licencelhető.

Valószínű egyébként, hogy a Maxwell architektúrából sem veszett el ez a képesség, csak nem biztos, hogy úgy működik, ahogy azt a mérnökök elgondolták, ami például egy komoly indok a Parker SoC csúszására is. A Maxwell architektúra minden bizonnyal az ARMv8 processzorarchitektúrával képes támogatni az egységes virtuális memóriát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés