Hirdetés

nVidia NV30 -- a tények

Tömörek leszünk, a forrás is az volt (viszonylag). Az NV30-at a TSMC (és csak a TSMC) gyártja, 0.13 mikronon. Július végén a TSMC gyártókapacitásának 1%-át tették ki az új, 0.13 mikronos chipek! Múlt héten az nVidia legyártotta az első működő NV30-as tesztpéldányt ("tape out", A0 szilícium revízió), és a chipet azóta is gyártják, 10-20%-os rátával, azaz minden tíz chipből jó, ha két NV30-as működik. Igen, ez elég kevés.

Az nVidia eddig átlagosan 100 nappal az első tesztpéldány kiadása után bírt végső szilícium verzióval, az NV30 ráadásul egy igen komplex chip, gyanítható tehát, hogy ennél hamarabb nem lehetnek kész. Múlt héten az nVidia kitolta a szállítás megkezdésének dátumát novemberre, de vegyük figyelembe, hogy ez tényleg a legjobb eset. Öröm az ürömben, hogy az alacsony ráták ellenére is elég NV30-as chipet fog tudni gyártatni az nVidia, a kereslet ugyanis nem kimondottan tomboló az ilyen high-end és ennek megfelelően "high-price" (100.000+ Ft-os) termékek iránt. Nem lesz tehát NV30-hiány a megjelenéskor.

Az NV30 bejelentése minden bizonnyal hamarabb megtörténik, mint a tényleges szállítás, elsősorban azért, hogy eltántorítsa a vásárlókat az ATi Radeon 9700 PRO kártyájától. Reálisan becsülve az NV30 leghamarabb is csak a karácsonyfa alatt lesz "fogható".

Végül, de nem utolsósorban azt is megtudtuk, hogy nem lesz multi-chipes NV30, marad minden úgy, ahogy azt eddig megszoktuk. A 0.13 mikronnak köszönhetően az NV30 egyébként picit gyorsabb órajelen megy majd, mint az ATi kártyája, illetve picit több/szebb/jobb lesz egy pár feature tekintetében, de alapvető felépítésében nagyon hasonlít arra. Valószínűsíthető mindemellett, hogy az NV30 igen rövid életű lesz: 2003 tavaszán érkezik a tömegeknek szánt "butított" változat (nem MX széria, tehát olyasmiről van szó, mint a Radeon 9500 az ATi-nál).

Azóta történt

Előzmények

  • Huncut kis nVidia (a'la NV30)!

    Az nVidia sajtótájékoztatóján egy újságíró sarokba szorította Huangot! nVidia ''defenzíva''?

  • Az NV30 és a DDR-II

    Az ATi R300, alias Radeon 9700 be lett jelentve... ha tehát az nVidiának nincs mit felmutatnia, pletykákra fel!

  • nVidia NV30 specifikációk?

    Úgy látszik, nem lehet elég korán kezdeni a spekulálást. Teljes feature lista az nVidia új termékéről, megspékelve elemzésünkkel.

Hirdetés