Hirdetés

Huncut kis nVidia (a'la NV30)!

A kérdés úgy hangzott, hogy készen áll-e már az nVidia az NV30 gyártásához szükséges végső tervekkel. A válasz pedig úgy, hogy az NV30 készen áll majd az ünnepekre (Karácsony). A kérdező ekkor ismét Huangnak szegezte a kérdést, változatlan formában. Huang erre azt válaszolta, hogy az nVidia tradicionálisan villámsebes a tervek véglegesítésében és most is épp azon dolgoznak. "Akkor tehát nincsenek kész, igaz?", hangzott el a kérdés harmadszorra, minekutána Huang elismerte, hogy épp rajta dolgozva nehéz lenne kész lenni, a válasz tehát nem.

Mindez egyébként több OEM is megerősítette a most megrendezett Siggraph kiállításon, a hír tehát minden bizonnyal igaz. Mi következik ebből?

Nem sok, az viszont igen. Az nVidia tényleg rekordere a kész tervek és az első mintapéldányok között eltelt idő minimalizálásának. Olyannyira, hogy a GeForce2 esetében ez mindössze két hónapot vett igénybe, ami szinte hihetetlen! Más kérdés, hogy a GeForce2 nem volt egy egetrengető újítás a GeForce256-hoz képest, inkább csak egy "mikron-csökkentés", azaz ugyanazon architektúra polírozása.

Az NV30 ezzel szemben valami teljesen új, 3dfx örökséget is felvonultató über-cucc. A 0.13 mikronos gyártást biztosító TSMC sem áll a helyzet magaslatán, jelenleg 15%-os kibocsátással üzemelnek (0.13 mikronon). Ez kevés, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ebből még le kell vonni a hibás chipek számát, illetve, hogy nem csak az nVidia várja a TSMC-ről legördülő chipeket (nem csak az nVidiának gyárt a TSMC). A DDR-II memória használata, már ha igaz, tovább nehezíti a helyzetet.

Reális, sőt, jóindulatú becsléssel sem lehetnek kész az NV30-as kártyák a tömegtermelésre 6 hónapon belül... hacsak az nVidia nem varázsol VALAMIT, VALAHOGYAN. De úgy tűnik, nem fog. Az ATi most kivételesen jó lóra tett, a 0.15 mikronos "jobb ma egy veréb..." út preferálásával. Mindezek fényében az is biztos, hogy ha csoda történik, akkor TALÁN vehetünk NV30-at az év végén. Az nVidia tehát védezekezik, most először, ha nem számítjuk a Diamond 3D Edge-es (NV1, NV2) időket (amikor a cég kis híján totális csődbe került).

Megelőzendő az ATi vs nVidia csatát: a hír csak annyit mond, hogy mikor NEM veszünk NV30-at, nem szól arról, hogy melyik milliárdos cég hogyan hal meg most már tutira, két héten belül, rút körülmények között, mert 2 órát késett a technológiai versenyben.

Azóta történt

Előzmények

  • Az NV30 és a DDR-II

    Az ATi R300, alias Radeon 9700 be lett jelentve... ha tehát az nVidiának nincs mit felmutatnia, pletykákra fel!

  • nVidia NV30 specifikációk?

    Úgy látszik, nem lehet elég korán kezdeni a spekulálást. Teljes feature lista az nVidia új termékéről, megspékelve elemzésünkkel.

Hirdetés