Hirdetés

Megtiltja a GeForce-ok használatát a HPC szerverekben az NVIDIA

A partnerek csak Tesla és Quadro kártyákat használhatnak, ami kellemelen lehet a piac számára.

Az NVIDIA bekeményít a HPC szerverek piacán, ugyanis a vállalat eddig eltűrte, hogy a partnerei az egyes megrendelőknek lehetővé tették a GeForce kártyák vásárlását, de ezen a jövőben változtatni fognak. A vállalat azt szeretné elérni, hogy a HPC-piacra szánt szervereket Quadro vagy Tesla kártyával lehessen igényelni, a saját termékskálájuk szempontjából ugyanis problémának érzik, hogy még mindig viszonylag sokan inkább a sokkal olcsóbb GeForce-ot választják ezek helyett.

A piacon ma alapvetően kialakult igények vannak, és ha az NVIDIA megoldásait nézzük, akkor is elmondható, hogy egy bizonyos rétegeknek előnyös Tesla vagy Quadro hardvereket vásárolni, miközben adott egy másik réteg is, ahol véleményes ez a kérdés. Vannak olyan érdeklődők, akiknek kifejezetten hátrányosak a jóval drágább kártyák, mert az árcédulával járó szolgáltatásokat nem használják ki. Emiatt van az, hogy több partner is kínál GeForce-ot a szerverpiacra, hiszen egyszerűen erre van igény, továbbá ha a Tesla és a Quadro funkciói lényegtelenek, akkor kifejezetten hátrányos ugyanazért a gyakorlatban kihasználható teljesítményért ötször vagy tízszer többet fizetni. Mivel az NVIDIA az igényeket nem tudja megváltoztatni, így a partnereknek tiltja meg a GeForce HPC-piacon történő forgalmazását.

Azt nehéz megmondani, hogy az NVIDIA ezt hogyan fogja ellenőrizni. Az ASUS és a Gigabyte épített erre a koncepcióra viszonylag nagy üzletet, ugyanis a GPGPU-s szervereiket üresen is szállították a megrendelőknek, majd mellé az érintett ügyfél kaphatott rengeteg GeForce kártyát. A cél világos volt: megkerültetni a megrendelővel a nagyságrendekkel drágább Tesla és Quadro kártyák megvásárlását, és eközben eladni rengeteg saját gyártású GeForce-ot. Érthető, hogy ezt az NVIDIA miért nem nézi jó szemmel. Valószínűleg azzal semmi gondjuk nincs, hogy ezen az ASUS és a Gigabyte kifejezetten jól keres, de a hasznuk lényegében az NVIDIA kárára keletkezik. Emiatt a vállalat figyelni fogja a partnereit a jövőben, és az ilyen kihágásokat megbüntethetik.

A döntéssel kifejezetten rosszul járnak azok az érintettek, akik jól megvoltak a GeForce-okkal is, annak ellenére, hogy ezeket nem szerverszintű munkára tervezték. Számukra két lehetőség van: fizethetnek ötször-tízszer többet ugyanazért, vagy más, megfizethetőbb hardverek után néznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés