Hirdetés

Mostantól nem lehet GeForce-okat használni adatközpontokban

Az NVIDIA megváltoztatta a GeForce driver licencszerződését, ami érdekes jogi helyzetet teremt.

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy az NVIDIA megtiltja GeForce-ok használatát a HPC szerverekben. Ennek komoly jelentősége van, mert sok vásárlónak a Tesla és a Quadro funkciói lényegtelenek, így kifejezetten hátrányos számukra ötször vagy tízszer többet fizetni, ha nem tudják kihasználni a felkínált előnyöket. Emiatt több adatközpontnál is GeForce és az ebbe a kategóriába sorolt Titan sorozatú hardverekre építenek, mert az adott igényeket figyelembe véve gyakorlatilag ugyanazt kapják, lényegesen olcsóbban.

Az NVIDIA azonban nemrég megváltoztatta a GeForce driver végfelhasználói licencszerződését, ami hivatalosan is kimondja, hogy a szoftver nem használható adatközpontokban, kivéve ha a hardverek blokkláncok feldolgozását biztosítják - utóbbi lényegében a kriptovalutára vonatkozó engedély.

A helyzet jogilag azért érdekes: mert ugyan számítani lehetett a változásra, de ilyen formában érdemes lesz majd pár tényezőre odafigyelni, a partnerek oldaláról az új licencszerződés ugyanis lényegében megtiltja azoknak az adatközpontokba szánt termékeknek a forgalmazását, amelyekben GeForce vagy Titan gyorsító található. Erre vonatkozóan az érintettek majd külön bejelentést tesznek az egyes megoldások forgalmazásának megszűnéséről.

A már értékesített és aktívan használt hardvereknél bonyolultabb a helyzet, így ezzel kapcsolatban utánajártunk, hogy mire kell figyelni. A hardvereket nem feltétlenül kell cserélni, de számít a meghajtó beszerzésének ideje, ugyanis azokkal az eszközillesztőkkel használhatók maradnak a hardverek, amelyeket az adott cég vagy személy még a fent említett feltételek megjelenése előtt töltött le. Ennek az oka, hogy korábban ezen korlátozásokat nem kellett elfogadnia az érintett felhasználóknak, így jogilag védhető az álláspontjuk. Ugyanakkor az újonnan letöltött meghajtók esetében már az új feltételeket kell elfogadni, amivel a GeForce és Titan gyorsítók adatközpontokban való használata jogsértőnek minősül. Maguk az eszközillesztők egyébként továbbra is telepíthetők lesznek a hardverekre, de az érintett magánszemélyeknek vagy cégeknek vállalniuk kell az esetleges jogi következményeket, ha kiderül, hogy megszegik a végfelhasználói licencszerződésben leírtakat.

A fentiek alapján az NVIDIA lényegében kihúzta az érintettek alól a szoftverfrissítés lehetőségét. Ha a jelenleg használt, GeForce vagy Titan gyorsítóval szerelt adatközpontnál szükségessé válik egy újabb verziójú meghajtó telepítése, például egy esetleges szoftveroldali hiba miatt, akkor azt csak úgy lehet törvényesen megtenni, ha előbb az összes GeForce vagy Titan helyére Quadro vagy Tesla kerül. Amennyiben ezt az adott gépre vonatkozóan nem lehet kivitelezni (többek között anyagi fedezet hiányában), akkor meg kell elégedni a korábban, még a végfelhasználói licencszerződés megváltozása előtt telepített meghajtóval.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés