Hirdetés

Az OEM-piacra is megérkezett a GeForce GTX 560 Ti

Mindenféle hírverés nélkül jelent meg az OEM gyártók rendszereiben a GeForce GTX 560 Ti, ami már korábban bemutatkozott a kiskereskedelmi piacon. A név azonban csalóka, ugyanis az OEM-es rendszer specifikációi jelentősen eltérnek a dobozos megoldásokétól, így ezt mindenképpen érdemes a vásárlás előtt bekalkulálni.

Az OEM-es GeForce GTX 560 Ti a GF114 helyett a GF110-es lapkát alkalmazza, amelyben 352 CUDA mag lesz aktív 320 bites buszszélesség mellett, valamint 5 darab ROP blokk társaságában. Egy GPC blokk ezzel teljesen le lesz tiltva, és további egy blokkban ki lesz ütve egy streaming multiprocesszor is. Ezzel a lapka alaposan meg lett csonkolva, de a 732 MHz-es mag- és 1464 MHz-es shaderórajel viszonylag magasnak mondható. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória effektív 3,8 GHz-en ketyeghet, a kapacitása pedig 1,25 illetve 2,5 GB lehet.

A termék TDP fogyasztása 210 watt lesz, ami a korábban megjelent dobozos GeForce GTX 560 Ti kártyákhoz képest magasabb. A konkrét teljesítményről nem lehet tudni, de az adatok alapján az OEM verzió, ha kicsit is, de lassabb lesz a kiskereskedelembe szánt modellnél.

NVIDIA GeForce GTX 560 Ti OEM
NVIDIA GeForce GTX 560 Ti OEM

Pár OEM gyártónál próbáltunk érdeklődni, hogy mi a ráció abban, hogy az eredeti GeForce GTX 560 Ti kártyához képest egy jelentősen drágábban gyártható terméket vet be az NVIDIA az OEM piacon. Konkrét választ nem kaptunk sehol, azt viszont megtudtuk, hogy a végső árazás szempontjából a két termék közel van egymáshoz. Ez lényegében azt jelenti, hogy az OEM-es megoldást kényszerhelyzet szülte, hiszen más esetben semmi értelme egy közel 100 dollárral drágábban előállítható terméket bevetni, az amúgy is kész dobozos verziók helyett. Mindenképpen érdemes felfedezni, hogy az OEM GeForce GTX 560 Ti a specifikációk szerint nagyon hasonlít a Quadro 5000-hez, azaz az alapok ennél a modellnél is adottak voltak. Vélhetőleg az történt, hogy a Quadro 5000-ből túl sok áll raktáron, így a vállalat úgy dönthetett, hogy a készlet gyorsabb eladását elősegítve a termékek egy részét átmatricázza GeForce-ra.

Azt nem tudni, hogy ez meddig lesz így. Az NVIDIA számára egyértelműen rossz egy jelentősen drágábban gyártható megoldással kereskedni, így elképzelhető, hogy a későbbiekben megérkezik az igazi GeForce GTX 560 Ti is az OEM-piacra. Ez csak akkor hiúsulhat meg, ha a GF110-ből elég selejt kerül legyártásra az OEM-es termék fenntartásához.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés