Hirdetés

Az NVIDIA már tavasszal megrendezi a 2012-es GTC-t

Az NVIDIA már februárban bejelentette, hogy 2011-ben is megrendezésre kerül a GTC, melyre a megszokott őszi időpontban kerül sor. Az elmúlt években nagy sikert arató GPU Technology Conference elsősorban a HPC szerverek és a professzionális kártyák piacának fejlődésébe, és a legújabb technológiákba enged bepillantást. Az idei konferencián minden bizonnyal a legfőbb esemény az új Kepler architektúra felvázolása lesz.

A Kepler generációba tartozó legerősebb cGPU megjelenésének ideje még kérdéses, ám az NVIDIA érdekes lépésre szánta el magát, és már most bejelentették, hogy 2012-ben az őszi hónapok helyett tavasszal kerül megrendezésre a 2012-es GTC. A nagyobb rendezvények szempontjából a tavaszi időpontokat a legtöbb cég kerüli, hiszen a CeBIT és a Computex általánosan óriási figyelmet kap, hacsak valami nagy esemény nem történik az adott konferencián. A bejelentésből feltételezhető, hogy az NVIDIA a Keplerre épülő Tesla termékek startját készítheti elő, vagyis 2012 áprilisában vagy májusában az új generációs cGPU képességeiről teljesen lehullhat a lepel.

A fejlesztés alatt álló Kepler architektúráról egyelőre annyit lehet hivatalosan tudni, hogy támogatja a virtuális memóriát, valamint a magasabb prioritású szálak kezelését. Utóbbi jelentős előrelépést hozhat a GPU-alapú HPC szerverek világában, hiszen a Kepler ütemezője képes elvenni az erőforrást az adott folyamattól, ha azt egy fontosabb folyamat igényli.

A hírek szerint az NVIDIA elsődleges célja a dupla pontosság mellett elérhető számítási teljesítmény maximalizálása. Konkrét értékről a vállalat még nem beszélt, de a kiszivárgott adatok alapján az új generációs Tesla kártyák 1,3-1,4 TFLOPS-os tempóra is képesek lehetnek, ami több mint kétszeres ugrás a Fermihez viszonyítva. Ezen a ponton érezhető, hogy az NVIDIA nem pihen, hiszen a Ferminek gyakorlatilag nem volt közvetlen konkurense, de a Kepler ellen már bevetésre kerül az Intel 22 nm-es gyártástechnológiáján készülő, Knights Corner kódnevű fejlesztése, ami szintén 2012-ben debütál, és technikailag hasonló újításokkal érkezik.

A Kepler gyártását a TSMC végzi majd, mégpedig a 28 nm-es HP gyártósorok felhasználásával. A legfrissebb hírek szerint a tajvani bérgyártó jól áll a fejlesztéssel, és már javában zajlik pár chip kísérleti gyártása, vagyis 2012-ben, illetve esetlegesen 2011 végén egy nagyméretű cGPU tömegtermelésének sem lehet akadálya.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés