Hirdetés

nForce 2 alaplapteszt az Anandtech honlapján

Úgy tűnik, megjelent annyi nForce 2-es alaplap, hogy érdemes legyen versenyeztetni őket. Az Anandtech meg is tette ezt, 6 lapot vetettek össze, melyeket még két, vetélytárs lapakakészlettel (VIA KT400 és KT333) működő deszkával is összeeresztettek. Akit a teljes, részletes teszt érdekel, nézze meg az Anandtech honlapján, ajánlott olvasmány. Itt csak összefoglaljuk a legfontosabb eredményeket.

A tesztben a következő nForce 2-vel szerelt lapok vettek részt:

  • ABIT NF7-S
  • ASUS A7N8X Deluxe
  • Chaintech Zenith 7NJS
  • Epox 8RDA+
  • Leadtek K7NCR18D Pro
  • MSI K7N2-L

    Az ellenfelet két VIA chipset-es alaplap képviselte:

  • Epox 8K5A2+ (VIA KT333 + DDR333)
  • Gigabyte 7VAXP (VIA KT400 + DDR333)

    Az alaplapokat egy AMD Athlon XP 2000+ (266 MHz FSB) és egy Athlon XP 2600+ (333 FSB) procival tesztelték, az nForce2 lapokban az XP 2000+ mellé duál DDR266, az XP 2600+ mellé pedig duál DDR333 memóriát dugtak. Ezzel azt vizsgálták, hogy az nVidia új chipkészlete és a VIA KT400 között mekkorára nő a teljesítménykülönbség 333 MHz-es FSB mellett.

    Az első fontos észrevétel az nForce2 lapokkal kapcsolatban, hogy hasonlóan a videokártyákhoz, itt is nagyon jó driver támogatást nyújt a gyártó. Elég az nVidia honlapról letölteni egy nagy file-t, ez telepíti az összes hardver összetevő legfrissebb driverét az IDE vezérlőtől az audión át egészen az USB 2.0 portokig. Kényelmes megoldásnak tűnik.

    Az ASUS hangvezérlőjéhez sajnos nem installálódik a driver, mert valami miatt az ASUS-nál úgy döntöttek, hogy más device ID-t, illetve termékkódot adnak a SoundStormnak. A Chaintech esetében is hasonló a helyzet, de ott más a hangkártya típusa is (C-Media CMI8738).

    A teljesítménytesztek közül a tartalomkészítésben mindkét CPU-val az ASUS és az ABIT lapja bizonyul a leggyorsabbnak, de az összes nForce2-es lap kb. 5%-ot ráver a VIA chipset-esekre, az általános (irodai) használat során a különbség 10%-ra is nőhet.

    DivX kódolás esetén is hasonló a helyzet, a CPU igényes feladatokban, 333 MHz FSB mellett a VIA chipset-ek kicsit le tudnak faragni hátrányukból, de ez nem jelentős.

    Játék esetén is az ASUS és ABIT lapok mellett maximum néhol tud labdába rúgni az Epox 8RDA+, a VIA lapok a szokásos lemaradásban vannak.

    A teszt végkövetkeztetése azt mutatja, hogy mindenkinek más alaplap felelhet meg, hiszen az ASUS lap a sebességbajnok, de akinek a költségek is számítanak, jobban járhat egy Epox lappal. A tesztben is az Epox a végső győztes, ugyanis az ASUS A7N8X hiába rendelkezik rengeteg szolgáltatással, sajnos gyenge a technikai támogatása, az Epox ebben jobb, ráadásul árban is kedvezőbb.

    Az viszont mindenki számára világos lehet, hogy jelenleg a legjobb teljesítményt nyújtó chipkészlet AMD processzorokhoz az nVidia új terméke, így ha valaki ehhez a platformhoz szeretne új alaplapot választani, az nForce2-es kínálatban érdemes körülnéznie, már ha pénztárcája engedi. A közeli jövőben ez persze megváltozhat, hiszen hamarosan érkezik a VIA KT400A, de azt még nem tudjuk, hogy pontosan mikor, mennyiért és mit kínál a VIA.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés