Hirdetés

nForce2 júniusban?

Az nErő legyen veled, ifjú Skywalker! - mondta Yoda, és egy új nForce alaplappal lepte meg az fiatal jedi tanítványt. Persze lehet, hogy Luke jobban örült volna egy KT333 lapnak...

De ezt még nem tudhatjuk, ugyanis a tervek szerint júniusban mutatja be az nVidia legújabb chipsetjét, az nForce2-t, amely a híresztelések szerint Crush17 kódnéven fog futni. Persze még jótékony homály fedi a részleteket, de már jópár jel utal a megtestesülő típus adataira.

Ahogy arra emlékezhetünk, az nForce nem volt túl sikeres, ugyanis az integrált grafikus mag csak egy Gef2MX volt, külső kártya használata pedig drága lett volna, mivel az alaplap nem éppen "magyarbarát" áráról volt ismert. Viszont sok technikai újdonságot tartalmazott, és az integrált hang is messze megelőzte a többieket.

Na de térjünk át a jelenre, vagy méginkább a jövőre, az nForce2-re. A most következő adatok csupán pletykák, de eléggé hihetőek. A tervek szerint DDR333 vagy DDR400 támogatással fogják felvértezni, és már az ATA/133 is menni fog neki. A hang marad az nForce esetében megismert, míg a memóriakezelést tovább finomították, így eléggé gyors lapnak fog számítani, persze csak a mai állás szerint. Talán már az USB 2.0-t is támogatni fogja.

Az integrált grafikus maggal kapcsolatban viszont sok az ellentmondás. Egyesek szerint még ezt a lapot is az olcsó, de ma már kifutott Gef2 MX típussal fogják szerelni, de egyre több szakértő véli úgy, hogy az nForce2 bizony a nemrég debütált Gef4 MX-nek fog "otthont adni", ami azért is hasznos, mert ez a chip már ismeri a LightSpeed II-t, és a sebessége is nagymértékben felülmúlja a Gef2 MX teljesítményét.

Persze mindez még a jövő szele, ki tudja, hogy Darth Vader milyen sötét terveket szövöget a háttérben... :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés