Hirdetés

Netbook gyerekeknek, ínyenceknek és Androiddal

Egyre népszerűbbek az olyan mobil számítógépek, amelyeket kifejezetten gyerekek számára készítenek. Ezeknek a készülékeknek különleges igényeknek és igénybevételnek kell megfelelniük. Egyrészt le kell vetkőzniük az üzleti modellek komolyságát, hogy kellően érdekesek legyenek, másrészt nem árt, ha jól bírják a strapát is. A PeeWee Power nevű netbookja mindkét kritériumnak megfelel, a külseje egészen barátságos, és a vastag, rugalmas burkolatnak köszönhetően viszonylag sok mindent túlél, például, ha leöntik a billentyűzetét, vagy véletlenül leejtik, nekivágják valaminek – azt persze nyilván nem, ha kidobják az emeletről.

PeeWee Power
PeeWee Power

A belseje már inkább a klasszikusabb időket idézi, mármint netbookos szempontból. A kijelző ugyanis csak 8,9 colos, amihez 1024x600 pixeles felbontás tartozik, és az új Atom processzort is hiába keresnénk benne, itt a jó öreg, 1,6 GHz-es N270 dolgozik. A memória 1 GB, az 1,8 hüvelykes winchester pedig csupán 30 GB-os, de talán nincs is szükség ennél nagyobbra. A felszereltség részét képezi az Ethernet, illetve a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi, és két USB-t, valamint egy D-Sub portot helyeztek el a hangkimenet és -bemenet mellé. Az apróság  a négycellás akkumulátorral négy órás működésre képes, és 500 dollárért már megvásárolható az előtelepített Windows XP-vel egyetemben.

PeeWee Power
PeeWee Power

A Fujitsu LifeBook MH330 pontosan ugyanennyibe kerül, de külsőre és belsőre is teljesen más masina. Ezt nem gyerekeknek szánták, inkább olyan fiatal felnőtteknek, akiknek fontos, hogy a netbookjuk jól mutasson és megfelelően karcsú legyen. A pici LifeBook ennek megfelelően kellőképpen sovány, mindössze 24,5 mm a vastagsága, a tömege pedig csupán 1,1 kg. A kijelzője LED háttérvilágítást kapott, sajnos a felbontása ugyanannyi, mint a PeeWee gépé, de legalább nagyobb, 10,1 hüvelykes. Belsőre is fejlődött, ebben már N450-es Atom a dolgozik, a grafikáról pedig az integrált GMA 3150 vezérlő gondoskodik, a memória 1 GB, a merevlemez pedig 250 GB-os. A billentyűzet itt is cseppálló, de az elegáns burkolat már nem bír annyit, mint a Power vastagabb bőre. A Windows 7 Starterrel előtelepített gépbe n-es Wi-Fi és Bluetooth modul is került, és kártyaolvasó, illetve webkamera is található benne.

Fujitsu LifeBook MH330
Fujitsu LifeBook MH330

Az Acer Aspire One D260-as gépéről már nem lehet ennyit tudni, sőt, egy tulajdonságán túl az összes többi ismeretlen még. Az az egy viszont meglehetősen érdekes, ugyanis a netbookon a Windows mellett az Android operációs rendszer is megtalálható lesz. Az valószínűnek tűnik, hogy a készülékben a Pine Trail platform dolgozik majd, és várhatóan a társaitól eltérő dizájnt kap. Hogy az Acer D260 pontosan mikortól és mennyiért lesz elérhető, azt egyelőre még homály fedi, de egészen biztos, hogy a következő hónapokban hallunk még róla.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés