Hirdetés

Kivonul a Fujitsu az olcsó notebookok piacáról

A Siemens kiválása után felmerült a Fujitsunál a kérdés, hogy mi lesz a mobil üzletággal ezután. Olyan pletykák is felröppentek, hogy teljesen kilépnek a piacról, azonban a japán gyártónak egészen más tervei voltak, bár a híresztelés nem volt teljesen alaptalan. A Fujitsu Siemens Amilo és Esprimo notebookok a jó ár/érték arányukról voltak ismertek, azonban ennek megfelelően nem a csúcskategóriát képviselték. A Fujitsu most teljes paradigmaváltást tervez ezen a téren, és immár kizárólag high-end gépeket szándékoznak gyártani és forgalmazni, egységesen Lifebook néven. A korábbinál is nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni a megbízhatóságra, ennek megfelelően a laptokokat három, esetenként akár öt év garanciával árusítják majd. A jelenlegi trendeknek megfelelően előtérbe kerülnek a zöld technológiák is.

A Fujitsu szeretné, ha ezentúl nem csak egy lenne a sok notebookgyártó körül, hanem innovatív megoldásaikról is ismetté válnának. Az utóbbi időben ezért is rukkoltak elő különféle extra kiegészítőkkel, mint amilyen az Air Command is volt. A magyarországi sajtótájékoztatón egy egyelőre még szupertitkos készüléket, afféle „zsebnotebookot” is láthattak az újságírók. A bemutató része volt a Fujitsu saját fejlesztésű, úgynevezett tenyérérzet-olvasója is, ami az ujjlenyomat-olvasót készül kiváltani. Ez egy olyan szerkezetre épül, ami infravörös fénnyel világítja meg a kezet, és az érhálózat mintázatát használja az azonosításhoz az ujjbegyé helyett. Ebből következik az előnye, hogy nem kell fizikailag hozzáérni a szenzorhoz, így higiénikus.

A vásárlók elégedettségének növelése végett a Fujitsu elindította a FÉSZEK, azaz a Fujitsu Értékesítési és Számítógép- Egészségügyi Központ programját. Ez kifejezetten a magyar felhasználók támogatására létrehozott kártyás hűségprogram, melynek segítségével számos hasznos szolgáltatást vehetnek igénybe mindazok, akik Fujitsu notebookot vásároltak. A program az ingyenes vírusirtástól a hardveres bővítésig széles körben biztosít segítségnyújtást a FÉSZEK pontokban.

Az új termékportfólióban – amit Novotny Dénes, a Fujitsu notebook termékmenedzsere mutatott be – elkülönülnek a lakossági és a professzionális felhasználásra szánt gépek, az előbbieknél egy H betű szerepel a sorozat betűjele után. A Lifebook T900, E780, S710, S760, P770 és az NH570 készülékekről már beszámoltunk év eleji összefoglalónkban, a P3110-ről pedig ősszel írtunk. A két utóbbi, valamint az A530 és AH530 jelzésű típusok az általános Lifebook-modellek közé tartoznak, míg a többi a széria professzionális vonalát gazdagítja.

Fujitsu Lifebook NH570 - az egyik formás gép az újdonságok közül [+]
Fujitsu Lifebook NH570 - az egyik formás gép az újdonságok közül [+]

Rendhagyó és meglehetősen egyedülálló termék a Teampad 700, mely egy ipari felhasználásra szánt érintőképernyős eszköz. A készülékben egyetlen mozgó alkatrész sincs, további ütésálló, gumírozottak a sarkai és ellenáll a folyadékoknak, így igazi terepeszköz. Szükség esetén sterilizálható is, ezért várhatóan népszerű lesz az egészségügyi felhasználási területeken. A Fujitsu állítása szerint ugyan léteznek hasonló termékek a piacon, de a Teampad árával nem versenyezhetnek. A termékre egy Windows XP Embedded operációs rendszer került, a számításokért pedig egy 1,6 GHz-es Atom processzor felel.

Fujitsu Teampad 700
Fujitsu Teampad 700

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés