Hirdetés

Változtak a GeForce GTX 590 specifikációi

A GeForce GTX 590 megjelenése után számos tesztoldal számolt be, többnyire tuning közben elhalálozott tesztpéldányokról, sőt a SweClockers fel is vette egy termék haláltusáját. Később kiderült, hogy a videóban szereplő kártya már a második pórul járt tesztholmi, így nem véletlen, hogy az NVIDIA komolyan veszi a problémát. A vállalat azonnal frissítette a termékhez mellékelt béta drivert a 267.85-ös WHQL verzióval, aminek hála már minden program esetében hibátlanul működhet az OCP, vagyis a túlterhelés elleni védelem.

Ez a meghajtó nemrég frissült a 267.91-es WHQL változattal, ami további változásokat vezet be. Az NVIDIA a GeForce GTX 590 esetében 963 mV-os feszültséget határozott meg a GPU referenciaparaméterének, ám ez az érték az új driverben 938 mV-ra csökkent. Itt fontos megjegyezni, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy a BIOS-ban beállított paraméter mostantól nem él, mivel a driver fogja meghatározni a terhelés melletti üzemfeszültséget, felülbírálva a BIOS-ból kiolvasott értéket. A gyártók szerint az üzemfeszültség csökkentése nem jelent majd stabilitásproblémát, ugyanis a GeForce GTX 590-hez szánt GPU-kat az NVIDIA még ennél is alacsonyabb feszültségre specifikálja. Az előbbi állítást alapvetően mi is alá tudjuk támasztani, ugyanis a tesztünkben, már a 267.91-es WHQL drivert használtuk, és nem tapasztaltunk semmilyen rendellenes jelenséget, sőt egyes gyártók eleve felülbírálták a 963 mV-os referenciaértéket, és az új meghajtóban bevezetett 938 mV-ot alkalmazták alapból is. Az alacsonyabb feszültség természetesen jó hatással lesz a fogyasztásra, de nem kell drámai különbségekre számítani.

A fenti változtatásokkal nagyon alacsony lesz annak az esélye, hogy a rendeltetésszerűen használt termék elpusztul. Persze tuning mellett a kockázati tényező potenciálisan nő, amire az NVIDIA hivatalosan is felhívja a figyelmet. A vállalat a saját felhasználói tudásbázisában nagyon nem ajánlja a GeForce GTX 590 feszültségének emelését. Ez természetesen érthető, ám nem biztos, hogy a felhasználó betartja az ajánlást, így a zöldek a 270-es szériába tartozó driverekben gondoskodnak a csúcs-GeForce feszültségének korlátozásáról. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben érkező meghajtókban a 938 mV-os alapfeszültség maximum 963 mV-ra emelkedhet függetlenül attól, hogy a felhasználó mit állít be az adott tuningprogramban. A népszerű Afterburner szoftver esetében már észrevehetők a legújabb 270.51-es béta driver hatásai, ugyanis az üzemfeszültség állítása lehetetlenné vált.

A gyártók közül az Asus is reagált az NVIDIA lépésére. Az előbbi vállalat a GeForce GTX 590 esetében kiadott egy új BIOS-t, ami a Voltage Tweak technológiát kalibrálja át a fentebb részletezett módosításoknak megfelelően. Aki esetleg nem tervezi a Voltage Tweak funkció használatát, annak a BIOS frissítése alapvetően nem szükséges, ugyanakkor a frissítési procedúra nagyon egyszerű és teljesen automatikus, így érdemes elvégezni.

Érdekesség, hogy az üzemfeszültség növelése a GeForce GTX 590 esetében nem fog feltétlenül nagyobb tuningot és gyorsabb kártyát eredményezni. Az OCP technológia ugyan nem képes a kártya órajelét dinamikusan szabályozni, de képes a teljes munkamenetet felfüggeszteni, amennyiben erre a termék épsége érdekében szükség van. Ez azt jelenti, hogy a két GPU a vezérlő parancsára szüneteltetheti a feldolgozást. Itt alapvetően kis időegységekre kell gondolni, vagyis 1 ms-nál többet valószínűleg nem fog pihenni a kártya.

A HardOCP a funkció működését ki is elemezte. A GeForce GTX 590 magórajelét a teszthez 723 MHz-re növelték, ami egyfajta biztosíték arra, hogy a kártya OCP áramköre a határon ügyködjön. Ezután a termék sebességét a Battlefield: Bad Company 2 alatt lemérték 963 mV illetve 1 V mellett. Elméletben borítékolható lenne, hogy az eredmény azonos lesz, mivel az órajelek megegyeznek, de a gyakorlat azt mutatja, hogy 1 V-on a kártya jelentősen veszített a sebességéből, ami annak tudható be, hogy az OCP védte a terméket a túlterheléstől, így időnként szüneteltette a feldolgozást, ami természetesen időveszteség. Megnövelt 753 MHz-es magórajel és 1,05 V-os feszültség mellett még tovább csökkent a sebesség, mivel a terhelés megnőtt, vagyis a GPU-kat többször kellett üresjáratba kapcsolni.


(forrás: HardOCP) [+]

A helyzet tehát egy kicsit vicces, mivel egy bizonyos tuningbeállítás felett pont, hogy nem nő, hanem csökken a termék sebessége aktivált OCP mellett. Ennek megfelelően az új driverekben bevezetendő maximális feszültségopció nem jelent majd problémát, hiszen 963 mV-nál magasabb feszültség úgyis negatív hatással lenne a teljesítményre. Persze biztos sokakban felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet az OCP alapórajel melletti tempóra gyakorolt hatásairól. Nos a funkció állandóan aktív, vagyis ha a GeForce GTX 590-et egy program alapórajelen is túlterheli, akkor a VGA sebessége csökken az elméletben elérhető értékhez képest. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az eset a játékok alatt elképesztően ritkán fordulhat elő, vagyis alapórajel mellett az OCP-nek többnyire nem kell beavatkoznia.

Látható tehát, hogy az NVIDIA és a gyártópartnerek mindent megtesznek a GeForce GTX 590 esetében felmerült problémák korrigálása érdekében. A rendszer most már több szinten is be van biztosítva, így remélhetőleg nem lesz több túlterhelésből adódó meghibásodás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés