Hirdetés

Úgy újul meg az AMD X570-es vezérlőhídja, hogy közben nem is újul meg

Az alaplapgyártók elkezdték bejelenteni az X570S-es alaplapjaikat, amelyek hardveres szempontból semmi extrát nem kínálnak.

Az AMD bejelentéseiről arra lehetett számítani, hogy az idei Computexen nem látunk majd az alaplapok szintjén újdonságokat, de mégis elkezdtek szivárogni a gyártóktól az X570S-es termékek. Az X570 vezérlőhídhoz viszonyítva az az egy szem S betű jelenti a különbséget, de arról senki sem számolt be, hogy ez most mit jelent, esetleg újra lett-e tervezve maga a lapka.

Információink szerint valójában nincs szó új hardverről, az AMD továbbra is ugyanazt az X570-es vezérlőhidat szállítja a partnereinek – amely egyébként megegyezik a processzor tokozásán található IO lapkával. A különbséget egy már megjelent AGESA jelenti. Ezt az AMD korábban adta ki, és a meglévő alaplapokra már minden gyártó kiadta a megfelelő BIOS-t, aminek hála az X570-es vezérlőhíd fogyasztása csökkent.

Az X570S-es új alaplapok az energiaigény mérséklését használják ki, és az alaplapgyártók áttervezték a hűtőrendszereiket, vagyis ventilátor nélkül is kiadták a korábbi X570-es alaplapok egy részét, persze némileg modernizálva. Természetesen a visszafogott fogyasztás a ventilátorral dolgozó modelleket is érinti, csak ezekről utólag nem lehet leszedni a légkavarót, de annyit megtudtunk, hogy azoknál az alaplapoknál, ahol az alkalmazott szélgép fordulatszáma módosítható, ott a gyártók némileg visszafogták a pörgését.

Az AMD ezt azért nem emelhette ki külön, mert az alacsonyabb fogyasztást biztosító AGESA-t már korábban kiadták, hardveres újdonságról pedig nincs szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés