Hirdetés

Chipsetek terén is hadilábon áll az NVIDIA a Vistával

Kellemetlen meglepetésben lehet részük az NVIDIA nForce chipsetcsaládjának egy régebbi változatát tartalmazó alaplapok tulajdonosainak, ha rendszerükre a Microsoft január végén megjelent új operációs rendszerét telepítik – áll a TechReport írásában. Az nForce3 lapkakészletre épülő alaplapokat érintő hibajelenség felhasználói beszámolók szerint akkor jelentkezik, ha a rendszer valamilyen ATI videokártyát és kétmagos AMD CPU-t tartalmaz – ekkor a videokártya illesztőprogramjának telepítése ellenére a videovezérlő PCI módba kapcsol, és a rendszer letiltja a 3D-gyorsítást. Az ATI videokártyákat forgalmazó AMD a chipset gyártójára, illetve a hiányzó vistás eszközmeghajtókra mutogat, az NVIDIA viszont azzal védekezik, hogy az nForce3 nem Vista-kompatibilis lapkakészlet, így nem is lesz hozzá semmilyen vistás driver.


Két napja még Vista-kompatibilis volt

Az NVIDIA a hét elején tette elérhetővé a Microsoft új operációs rendszeréhez írt nForce platformmeghajtóját, mely az nForce4 családig bezárólag az összes NVIDIA chipsethez használható. Az ügy igazi pikantériáját ezúttal az adja, hogy a nem egészen három éve megjelent nForce3 lapkakészletre épülő alaplapok mind a mai napig forgalomban vannak, ráadásul – ahogy erre egy olvasó külön felhívja a figyelmet az eredeti hír fórumában – nemrég még ezt a vezérlőt is „Windows Vista Ready” jelzővel illette weboldalán az NVIDIA (az oldal Google által két napja eltárolt változatán még jól látható a felsorolásban a régi chipset, a jelenleg élő weboldalon azonban már nem szerepel az nForce3 a listában).

A hét elején lapunk is beszámolt arról, hogy tengerentúli vásárlók közös fellépést terveznek a kaliforniai cég ellen, amiért az „Designed for Vista” és „Vista Capable” jelzőkkel illette újabb videokártyáit, miközben az NVIDIA-nál mind a mai napig nem készült stabil, minden funkcióval felruházott vistás ForceWare eszközmeghajtó. A kezdeményezéshez eddig elégedetlen vásárlók százai csatlakoztak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés