Nem lesz szabványos a HDMI-s FreeSync

Az AMD a tegnapi napon jelezte, hogy a következő év elején a HDMI interfészen is lehetővé teszi a FreeSync technológiát, ugyanakkora erről meglehetősen kevés információ állt rendelkezésre. Mint azt tudjuk, az AMD FreeSync még az év első felében mutatkozott be és a szabványos VESA Adaptive-Sync technológiájára épül. Tulajdonképpen a FreeSync csak a működéshez szükséges szoftveres implementáció neve, vagyis ha bárki vásárol egy FreeSync matricával rendelkező kijelzőt, akkor az a DisplayPort 1.2a interfészen keresztül bármilyen Adaptive-Sync implementációt támogató alternatív szoftveres alappal kompatibilis lesz.

A HDMI esetében azonban más a helyzet, ugyanis a jelenlegi HDMI specifikációk semmilyen formában nem támogatják a variálható frissítési frekvenciát. Ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy a HDMI konzorcium már készíti a szabványt, de ez a következő év során várhatóan még nem lesz véglegesítve, így szabványos formában a variálható frissítési frekvencia támogatása a HDMI interfészen keresztül majd csak 2017-ben lesz lehetséges.

Az AMD azonban ezt a technológiát a következő év első negyedévében szeretné, így saját, egyedi kiterjesztésekkel egészítették ki a HDMI specifikációit, amire egyébként a HDMI konzorcium lehetőséget ad, de ilyenkor az érintett gyártóknak egymással kell letisztázniuk a támogatás formáját.

Az AMD a saját kis miniszövetségét a Samsung, az LG, az Acer, az MStar, a Novatek és a Realtek közreműködésével alapította meg, és az említett vállalatok megegyeztek abban, hogy az AMD FreeSync technológiájára vonatkozó, specifikus HDMI kiterjesztését támogatni fogják. Ugyanakkor ez a kiegészítés nem szabványos, ami azt jelenti, hogy a FreeSync technológiát támogató HDMI-s kijelzők csak az AMD Radeonokkal fognak működni, és itt még a tényleges lehetőség sincs meg arra, hogy más gyártó ezt a technológiát támogassa, ellentétben a DisplayPort 1.2a interfészt használó kijelzőkkel.

A konkurens gyártók támogatásának egyébként valószínűleg nem elméleti akadálya van, hanem sokkal inkább ott keletkezik a probléma, hogy a fenti miniszövetségben az AMD a Radeonokra írta a specifikus HDMI kiterjesztést, így a konkurens cégek igényeit meg sem kérdezhették. Mindemellett persze az Intel és az NVIDIA is kiegészíthetik a HDMI specifikációkat a variálható frissítési frekvencia támogatásával, ha találnak támogatókat az ötlethez, de ezek sem lennének szabványos kiterjesztések.

Bár a FreeSync technológiát HDMI-n keresztül is támogató kijelzőkből viszonylag sok modell érkezik, hiszen a Samsung tíz, az LG hat, míg az Acer egy monitort hoz az elkövetkező három hónapban, ezek megvásárlásánál tényleg fontos észben tartani, hogy a felhasználók a Radeonokhoz kötik majd magukat a HDMI interfész és variálható frissítési frekvencia szempontjából. Aki ezt nem akarja, annak jobb alternatíva a DisplayPort 1.2a interfészen keresztüli FreeSync, hiszen ott a szabványos alap miatt megvan az az elméleti, az elérhető kijelzők számának növekedését figyelembe véve egyre inkább reális lehetőség, hogy egyszer az Intel vagy az NVIDIA is támogatni fogja.

Fontos még kiemelni, hogy a HDMI-s FreeSync függetlenül attól, hogy nem szabványos, nem is licencköteles, így a monitorgyártóknak a technológia beépítése nem kerül licencköltségbe, ami az érkező monitorok árcéduláján majd meg fog látszani. Ezek többsége ugyanis viszonylag olcsó megoldás lesz, szinte azonos árkategóriába érkeznek a hasonló felszereltségű, de FreeSync technológiát nem támogató opciókkal. Emiatt a Samsung és az LG esetében a FreeSync nélküli HDMI-s kijelzőkből kevesebb lesz, tehát kvázi ha kell, ha nem alapon az új HDMI-s kijelzőket FreeSync technológiával lehet majd megvásárolni. A két, nagy részesedéssel bíró monitorgyártó ezzel a stratégiával szeretné biztosítani, hogy a variálható frissítésre vonatkozó HDMI-s szabvány érkezéséig a FreeSync legyen az iparágban elfogadott alternatíva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés