Hirdetés

Két új Full HD-s FreeSync monitorral jelentkezik a Samsung

A szórakoztatóelektronikai, sőt akár bármely elektronikai piacon nehéz olyan területet mondani, ahol a Samsung jelen van, de nem fajsúlyos szereplő. A megjelenítőeszközök piacát napjainkban a változtatható frissítési frekvencia meglehetősen befolyásolja, előretörése vitathatatlan. A dél-koreai óriáscég most ezt az igényt igyekszik kielégíteni két új monitormodelljével. Ezek a mai napig is különösen népszerű, 1920x1080 képpontos, Full HD felbontást kombinálják a szintén igen elterjedt 24" és 27" képernyőmérettel, valamint a változtatható frissítési frekvencia (FreeSync) HDMI-s változatával. Az eredmény két érdekes kijelzőt adott.

Az S24F350FH és S27F350FH jelzésű új tagok rendre 23,6" valamint 27" képernyőátlóval rendelkező AD-PLS panelt kaptak. Az IPS-hez nagyon hasonlatos panelt a Samsung fejlesztette ki, nagyjából 5-6 éve, de akkoriban borsos áron mérték. Azóta a gyártástechnológia fejlődött és felfutott, így a költségek is csökkentek. A PLS panel eredményeképp a két modell egységesen 178 fokos betekintési szöget kínál mind a vízszintes, mind pedig a függőleges tengely mentén. Színhűségük ezeknek a paneleknek az eddigiek alapján korrekt, valószínűleg itt sem lesz ilyen téren probléma.

Ugyanúgy néznek ki, csak a méretük más: S24F350FH és S27F350FH Ugyanúgy néznek ki, csak a méretük más: S24F350FH és S27F350FH
Ugyanúgy néznek ki, csak a méretük más: S24F350FH és S27F350FH [+]

A nagyjából sRGB színtér lefedettséget viszont sajnos csak 6 bites + FRC dithering módon kapjuk meg. Az alap képfrissítési frekvencia a TFT paneleknél nem szokatlan 60 Hz, míg a háttérvilágítás PWM-mentes LED. Üröm az örömben, hogy a kisebbik ugyan teljesen fokozatmentes egyenáramú (DC) szabályozást kapott, de a nagynál az alacsony fényerők esetében el kell fogadnunk a PWM tényét. Aggódni azért emiatt nem kell túlságosan, általában ritkán üzemelnek ilyen kis fényerőn (30% alatt) a kijelzők.

A monitorok fix magasságúak, de -1 és 22 fok között dönthetők, továbbá a szabványos VESA rögzítési lehetőség is megtalálható. Válaszidejük (szürkéről szürkébe) 4 ezredmásodperc, fénysűrűségük 250 cd/m², míg statikus kontrasztarányuk 1000:1 – a gyártó specifikációi szerint. Természetesen a "Gamer Mode" adott és kapunk szemkímélő profilt is. Csatlakozók terén egy-egy HDMI 1.4a, analóg D-Sub, valamint a külső tápadapter aljzata áll rendelkezésre.

A specifikációk első ránézésre őszintéknek tűnnek, már csak a tudásszinthez tartozó árcédula szükséges, amit egyelőre nem tudni. A két friss Samsung monitor egyelőre a gyártó weboldalán sem mindenhol érhető el, a francia részlegre mutató hivatkozásokat azért megosztjuk: S24F350FH és S27F350FH.

Előzmények

Hirdetés