Hirdetés

Jönnek a FreeSync technológiát támogató tévék?

A Microsoft és a Sony frissített konzoljai zárt technológiába zavarhatják a piacot.

A variálható frissítései frekvencia szépen terjed a monitorok piacán, mivel már 78 darab AMD FreeSync és 17 darab NVIDIA G-Sync technológiát támogató kijelző érhető el. A tévék szegmensét azonban ez a konstrukció még csak finoman figyeli a helyzetet. Ugyan elérhető öt olyan televízió a Wasabi Mango és a Crossover által, amelyek támogatja a VESA Adaptive-Sync technológiáját, és ezzel az AMD FreeSync implementációt is, de a működést csak DisplayPort 1.2a interfészen keresztül biztosítják, amely nem annyira elterjedt a házimozis területeken belül. Nyilván adja magát az ötlet, hogy ideje ezen változtatni, de a fogyasztói szokásokat nem olyan könnyű átformálni, és ebben a szegmensben bizony a HDMI az úr.

Némi fényt hozhat azonban az éjszakába a Microsoft és a Sony készülő konzolfrissítései, ugyanis az iparágon belül egyre erősebben pletykálják azt, hogy a két konzolos óriás erősködik a gyártóknál az AMD FreeSync technológiájának tévén való bevetésével kapcsolatban. Erre az év elején bemutatott HDMI-s FreeSync specifikáció adta meg az alapot, mivel ennek a kiterjesztésnek a beépítése nem kerülne pénzbe, ugyanis az egész csupán egy szoftver, amit az adott kijelző firmware-jébe kell tölteni, és a megfelelő hardverek mellett az aktuális HDMI interfészekkel is üzemképes (feltéve ha a port legalább 1.4-es specifikációjú, de ez manapság nem lehet gond).

A problémát az jelenti, hogy a HDMI-s FreeSync a VESA által delegált DisplayPortra tervezett verzióval szemben nem szabványos. Ennek az oka, hogy a szükséges HDMI kiterjesztést az AMD dolgozta ki az Acer, az LG, a Samsung, az MStar, a Novatek és a Realtek közreműködésével, és tulajdonképpen a megalkotásánál nem figyeltek oda más igényeire. Emiatt nem lehet garantálni, hogy ez a kiterjesztés más gyártó által szállított grafikus vezérlők kijelzőmotorjával üzemképes. Mindez persze a Microsoft és a Sony érdekeit nem befolyásolja, hiszen számukra csak az számít, hogy az AMD-től megrendelt egyedi lapkával működjön a technológia, ami nyilván lehetséges, de a piac számára ennek a hatásai kedvezőtlenek lehetnek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a HDMI konzorcium is készül egy saját, variálható frissítési frekvenciát lehetővé tevő szabvánnyal, ami leghamarabb a következő évben lesz véglegesítve, tehát a ténylegesen megvásárolható eszközökre nagyjából 2018-2019 környékén kerülhet fel. Ez nyilván egy olyan távoli időpont, amit a Microsoft és a Sony nem szeretne megvárni, így számukra az lenne a legjobb, ha már 2017-ben, vagy akár idén piacra kerülnének az első HDMI-s FreeSync technológiát támogató tévék, amelyekre ténylegesen lehetne építeni. Az sajnos a két konzolgyártót valószínűleg semennyire nem érdekli, hogy egy ilyen lépéssel mennyire beleavatkoznak az iparág normális fejlődésébe, hiszen konkrétan zárt technológiába zavarják a piacot, pusztán a saját igényeiket szem előtt tartva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés