Hirdetés

Nekilódul a Fujitsu merevlemez üzletága

Tegnapi bejelentése szerint a Fujitsu új stratégiát dolgozott ki merevlemez üzletágának felfuttatása érdekében. A vállalat jelenleg 3,5 és 2,5 colos winchesterekkel van jelen a piacon. Előbbiek csupán nagyvállalati környezetbe szánt szerverekben és hálózati tárolókban használatosak, utóbbiakat elsősorban természetesen notebookokban alkalmazzák. A Fujitsu adatai szerint piaci részesedése ebben a két szegmensben 2005-ben a második legnagyobb volt. A gyártó ezentúl fokozottan figyel a legdinamikusabban növekedő piacokra, és tervei szerint a 2008-as pénzügyi évig megduplázza az eladott tárolóegységek számát, és globálisan a harmadik legnagyobb merevlemezgyártóként szilárdítja meg pozícióit.

A mobil számítógépekbe való 2,5 hüvelykes winchesterek tárkapacitását ebben az évben 200 GB-ig növelik, amit a merőleges rögzítési eljárás (perpendicular recording) tesz lehetővé. Bemutatnak egy sor 7200 rpm fordulatszámú egységet is, melyek nagyobb adatátviteli sebességet garantálnak. Az autógyártás és különféle ipari alkalmazások igényeihez igazodva olyan modellek is megjelennek, melyek szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is megbízhatóan üzemeltethetők. Ebben a szegmensben a Fujitsu 30 százalékos globális piaci részesedést céloz meg.

A trendet követve a nagyvállalati rendszerekbe való 3,5 hüvelykes winchesterek kínálatát hasonló teljesítményű 2,5 colos egységekkel egészítik ki; az interfészek közül az újabban nagy népszerűségnek örvendő Serial Attached SCSI-ra (SAS) összpontosítanak. Ebben az évben 2,5 és 3,5 hüvelykes winchesterek kerülnek piacra 10000 rpm fordulatszámmal és 147 GB kapacitással, valamint 15000 rpm fordulatszámmal és 300 GB kapacitással. A megcélzott eredmény ezen a piacon is 30 százalék.

Újdonság, hogy a Fujitsu belép az 1,8 hüvelykes merevlemezek piacára is, melyek alkalmazási területét a médialejátszók, hordozható külső tárolók, videokamerák és persze a legkönnyebb noteszgépek jelentik. A fejlesztések felgyorsítása érdekében a vállalat a szórakoztatóelektronikában használt egycolos merevlemezek készítésében járatos Cornice-szal szövetkezik. A 2007-es pénzügyi év első felére tervezik egy 120 GB kapacitású mini winchester bemutatkozását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés