Hirdetés

Nehéz félév vár az AMD-re

Történetének eddigi talán legsúlyosabb mélypontjára került az AMD – állítják szakemberek a vállalat napokban közzétett, tavaly év végi pénzügyi eredményeit értékelve. A második számú processzorgyártó a borúlátó jóslatok szerint hosszú hónapokig padlóra kényszerülhet, és legfeljebb az új, K8L architektúrára épülő processzorok bemutatásával érhet újra felszálló ágba – márpedig az újdonságok legkorábban csak a harmadik negyedévben tűnhetnek fel a gyártó kínálatában.

Árverseny, ATI, Core

Az AMD a tavalyi negyedik negyedévben 574 millió dolláros mínuszba futott bele, árbevétele 1,77 milliárd dollár volt, miközben egy évvel korábban 1,84 milliárdos forgalom mellett 96 milliós profitot hozott össze. A bruttó haszonrés a decemberrel véget érő három hónapos időszakban 40 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 57, és a harmadik negyedéves 52 százalékról. Bár a kiábrándító pénzügyi mutatókat többnyire az ATI felvásárlásával kapcsolatos jelentős kiadásokkal, illetve az árverseny fokozódásával magyarázzák, az AMD komolyan megérezte az Intel vadonatúj processzor-architektúrájának bevezetését is.

Az Intel Core architektúrájához tartozó új termékek azokon a pontokon támadtak, ahol az AMD-nek korábban sikerült komoly eredményeket kiharcolnia: a szerverek és a high-end PC-k, munkaállomások piacára befurakodó új Xeon és Core 2 Duo processzorok a gyengécske és egyre több sebből vérző Netburst-alapú Intel CPU-k után súlyos csapást mértek az AMD-re. A második számú processzorgyártó helyzetét nehezíti, hogy a jelenlegi ütemterv szerint legkorábban az év közepétől tud válaszolni erre a kihívásra, ekkortájt érkeznek ugyanis a vadonatúj, K8L architektúrára alapozó négymagos és kétmagos processzorok (ezeket eddig csak Agena FX, Agena és Kuma kódnéven ismerni).

A Dell mindent vitt

A processzorgyártónak ráadásul lassan szűnő készlethiánnyal is szembe kellett néznie tavaly év végére, a raktárkészletek apadását azonban ezúttal nem a szokásos év végi forgalomnövekedés, hanem egy létrejöttekor mindkét fél által gyümölcsözőnek ítélt partneri viszony okozta. A korábban kizárólagosan Intel-párti Dell hatalmas készletektől szabadította meg az AMD-t, aki így néhány kisebb, ugyanakkor korábban jelentősnek számító partnerét nem tudta kellő mennyiségű CPU-val ellátni, ezzel riválisa malmára hajtva a vizet.

Szakértők szerint az AMD számára valamelyest kiutat jelenthetne szorult helyzetéből a 65 nanométeres migráció felgyorsítása, ez ugyanis csökkenthetné a kiadásokat, illetve növelhetné a termelési rátát. Ha a gyártónál nem tudják a kellő ütemben végrehajtani a technológiai váltást, még komolyabb válságba kerülhet a cég – mondják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés