Hirdetés

Az AMD-vel kapcsolatban készüljenek a legrosszabbra!

Készüljenek a legrosszabbra, akkor legalább senkit nem ér majd csalódás! – néhány elemző- és tanácsadócég már ilyen pesszimista az AMD jövőjét illetően, mely a cég múlt héten kiadott pénzügyi jelentése alapján még a vártnál is drámaibb képet fest. Mint arról testvérlapunk, az IT.news is beszámolt, az Intellel folytatott kíméletlen árversenyben a sunnyvale-i központú vállalat bruttó marzsa 31 százalékra esett vissza a korábbi trimeszter 40 százalékáról és az egy évvel ezelőtti 59-ről. Ez 611 millió dolláros mínuszban vált kézzelfoghatóvá. (Ebből 113 millió dollár volt az ATI-felvásárlás költségeinek része.) Az árbevétel a korábban már mérsékelt várakozásoknak megfelelően 1,23 milliárd dollár volt, 7,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szakmabeliek jobbára egyetértenek abban, hogy ha a régóta ígérgetett R600 grafikus processzor és a nyáron érkező, új architektúrára épülő négymagos CPU-család nem húzza ki a céget a gödörből, az AMD minden eddiginél aggasztóbb helyzetbe kerülhet.

A jelentés kiadása után maguk a cégvezetők sem rejtették véka alá csalódottságukat. Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató szerint nem csak kiábrándító, de elfogadhatatlan is a vállalat első negyedéves teljesítménye. A gyászos eredményt természetesen a piaci részesedés változása is tükrözte: az iSuppli friss adatai szerint a mikroprocesszorok piacán a rivális Intel az idei első trimeszterben 4,5 százalékponttal, 80,2 százalékra növelte árbevétel szerinti befolyását a korábbi negyedéves 75,7 százalékról, miközben az AMD részesedése ugyanennyivel csökkent.

A cég, hogy helyzetét jobbra fordítsa, most kötvénykibocsátással remél 2,2 milliárd dollárt felhajtani, melyből 500 milliót a grafikus chipeket fejlesztő ATI tavalyi felvásárlására felvett 2,5 milliárdos hitel törlesztésére fordítanak, a fennmaradó összeg pedig a mindennapi működés finanszírozására szolgál majd. Első körben a cég 1,8 milliárd dollár értékű, részvényekre átváltható kötvényt bocsát ki, és további 400 millió dollárnyi kötvény vásárlására biztosít opciót a vevőknek – írta meg tegnap az IT.news.

A kötvénykibocsátás bejelentését követően az AMD papírjai 2,8 százalékot veszítettek értékükből. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 56 százalékot zuhant.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés