Hirdetés

Sorakoznak a csapatok az újabb processzorpiaci árháborúhoz

Ha az ázsiai HKEPC Hardware értesülései beigazolódnak, új értelmet nyer az intelem, miszerint nem érdemes elsietni a négymagos technológiára történő átállást. A témában általában jól értesült lap az Intel legújabb árlistájából közölt néhány ide vonatkozó részletet, mely alapján kiderül többek közt, hogy nagyjából fél év múlva közel harmadáron juthatnak majd hozzá a vásárlók a világelső processzorgyártó januárban debütált négymagos CPU-jához, a Core 2 Quad Q6600-hoz. A drámai mértékű árcsökkentés kemény válasz lehet az AMD új négymagosainak bemutatkozására.

Noha az Intel eredetileg egy alacsonyabb órajelen járó, olcsóbb Core 2 Quad processzort (a 2,13 GHz-en ketyegő Q6400-as típust) állított volna csatasorba riválisával szemben, a vállalatnál minden jel szerint más taktikát választottak: gyártói források szerint a Core 2 Quad Q6600 ára az AMD hasonló szegmensbe szánt megoldásainak megjelenése előtt kétszer is csökken, először április 22-én (530 dollárra), majd a harmadik negyedévben – egy konkrétabban meg nem jelölt időpontban – 266 dollárra. Ez a jelenlegi, 851 dolláros listaárat alapul véve közel 70 százalékos árcsökkenést jelent (az árak ezerdarabos tételben értendők, nagykereskedelmi partnerek számára).

A Core 2 Quad család ettől függetlenül kibővül majd ebben az időpontban, csak éppen nem egy lassabb, hanem egy gyorsabb példánnyal. Ez a modell lesz az 530 dolláros listaárról induló Core 2 Quad Q6700, mely 2,66 GHz-es órajelen ketyeg, 1066 MHz-es rendszersínt igényel és kétszer 4 MB megosztott másodszintű gyorsítótárat tartalmaz majd (ez tehát a jelenlegi Extreme változat lesz, átnevezve). A hírek szerint ugyanekkor új csúcsmodellel egészül ki az asztali processzorok elitcsoportja is: a megszokott 999 dolláros listaáron érkezik a 2,93 GHz-es Core 2 Extreme QX6800.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés