Hirdetés

Napokon belül megvásárolhatók az első terabájtos HDD-k

Napokon belül megjelenhetnek a szakboltok és PC-építők kínálatában a világ első 1 terabájt tárolókapacitással rendelkező merevlemezei. A HDD-k történelmében új korszakot nyitó modellek először a Hitachi portfóliójában látnak napvilágot, ezzel a vállalat jelentősen megelőzi a piac vezető gyártóját, melynek hasonló kapacitású merevlemeze a korábbi nyilatkozatok alapján csak hónapok múlva kerülhet forgalomba. Az asztali számítógépekhez szánt merevlemezeknél a jelenlegi kapacitásrekordot egyébiránt éppen a Seagate tartja, 750 GB maximális tárhellyel rendelkező HDD-jével.

A Hitachi szokásához híven egyszerre bocsát ki új DeskStar és CinemaStar merevlemezeket az új rekordnak tekinthető 1 TB-os méretben: míg előbbi elsősorban asztali számítógépekhez ajánlott, addig utóbbi nagy teljesítményű képrögzítők és videofeldolgozó rendszerek alapja lehet. A DeskStar 7K1000-es és CinemaStar 7K1000-es modellek alapvetően ugyanarra a hardverre épülnek; a 7200 rpm fordulatszámon dolgozó tárolók öt lemeztányért és kétszer ennyi író-olvasó fejet tartalmaznak, és Parallel ATA, illetve Serial ATA II interfésszel is elérhetők lesznek – utóbbi változatot tekintélyes méretű, 32 MB-os pufferrel látják el. A kapacitásrekorder 399 dolláros ajánlott áron kerül forgalomba, de lesz egy lemeztányérral „vékonyabb”, 750 GB-os változata is (ennek árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra).

A Hitachi terabájtos merevlemezei mellett piacra dobott egy jóval szerényebb kapacitású, 1,8 hüvelykes méretkategóriába tartozó mini HDD-t is. A hordozható számítógépekhez, valamint médialejátszókhoz passzoló TravelStar C3K80 a terabájtos példányokhoz hasonlóan a merőleges adatrögzítésben (PMR) rejlő lehetőségeket kamatoztatja, így az újdonság maximális, 80 GB-os kapacitása az elődmodellekhez képest mintegy 30 százalékkal nőtt. A PATA csatolós mini merevlemez 128 kB puffermemóriával rendelkezik, és 3600 fordulat/perces motorjával kiemelkedően energiatakarékos üzemet ígér. Az új TravelStar merevlemezek 30, 40, 60 és 80 GB kapacitással kerülnek forgalomba, az adattárolók fogyasztói ára egyelőre nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés