Hirdetés

Nagy VGA-áradat a CeBIT után

A CeBIT végeztével sem lazítanak a gyártók, így rövidesen új grafikus kártyákkal bővül a piac. Az Asus és a Gigabyte az AMD felsőkategóriás Radeonjaira épít, míg a Sparkle a leggyorsabb DirectX 10.1-es GeForce kártyák határait feszegeti.

Asus EAH5850 DirectCU TOP
Asus EAH5850 DirectCU TOP [+]

Az Asus a TOP termékcsaládot bővíti, így gyárilag tuningolt Radeon HD 5850 és 5870 jelzésű modellekkel rukkol elő a vállalat. A kártyák érkezéséről már korábban érkeztek adatok, ám a paramétereket akkor még sűrű homály fedte. A hivatalos bejelentés alkalmával azonban mindenre fény derült. A 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Cypress lapkára épülő termékek 1440 és 1600 shader processzorral rendelkeznek, a magórajelük pedig 765, illetve 900 MHz lesz. Mindkét megoldás 1 GB kapacitású, GDDR5 szabványú fedélzeti memóriát használ. A memóriachipek a kisebbik kártyán effektív 4500, míg a nagyobbikon 4900 MHz-en ketyegnek.

Asus EAH5870 TOP
Asus EAH5870 TOP [+]

A PCI Express foglalatba illeszthető kártyák egyéni hűtéssel rendelkeznek, melyek az Asus szerint hatékonyabbak, mint a referenciahűtés. A egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenettel felszerelt termékek támogatják az Asus Voltage Tweak technológiáját, ami az Asus SmartDoctor segítségével elérhetővé teszi a grafikus mag feszültségének emelését. A TOP Radeonok forgalmazása várhatóan ebben a hónapban kezdődik meg, az ajánlott fogyasztói áruk valamivel az alapmodellek fölé lesz pozicionálva.

Gigabyte Radeon HD 5870 UD
Gigabyte Radeon HD 5870 UD

A Gigabyte egy kisebb felújítást hajtott végre a jelenleg forgalmazott, referenciamodellek alapjaira épülő Radeon HD 5850-es és 5870-es kártyáin. Az új megoldások már saját tervezésű hűtőrendszert kaptak, amely négy darab hővezető csövet tartalmazó alumíniumbordából és két befelé döntött ventilátorból áll. A vállalat elmondása alapján a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva halkabb működést és jobb hőelvezetést garantál.

Gigabyte Radeon HD 5850 UD OC
Gigabyte Radeon HD 5850 UD OC

A 1 GB kapacitású fedélzeti memóriával szerelt versenyzők közül a Radeon HD 5870-es verzió a paraméterek tekintetében megegyezik a referenciamodellel, ám a HD 5850 esetében a magórajel 725-ről 765 MHz-re módosult, amitől némileg nagyobb teljesítményt lehet várni. A PCI Express csatolóba helyezhető kártyák két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenettel rendelkeznek. A megjelenésük a héten esedékes, a fogyasztói árakról azonban nincs információ.

A Sparkle az egyetlen gyártó, amelyik nem Radeonokat jelentett be. A GeForce-ok választéka egy egészen érdekes termékkel bővül, mely az adatok szerint az NVIDIA termékpalettáján elérhető leggyorsabb DirectX 10.1-es grafikus kártya. A PCI Express 2.0 foglalatba illeszthető Calibre X240 a GeForce GT 240 jelzésű modellre épül, ami a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő, GT215 kódnevű lapkát használja. Ennek megfelelően 96 stream processzort és 32 Gather4 utasítással kompatibilis textúrázó csatornát tartalmaz. A chip 630 és 1677 MHz-es mag- és shaderórajelen üzemel, a 128 bites buszra kapcsolódó memórialapkák pedig effektív 3600 MHz-en ketyegnek. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória mérete 512 MB vagy 1 GB lehet.

A csomag része a 3D Vision Discover névre keresztelt anaglif szemüveg, mellyel – korlátozott képminőség mellett – elérhető a 3D Vision szolgáltatás. A HDMI, DVI és D-Sub kimenettel felvértezett kártya szintén márciusban kerül az üzletekbe, az ára 110 és 120 dollár között lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés