Hirdetés

Működésben az AMD Radeon HD 5750

Az október sem fog új Radeonok nélkül eltelni, ugyanis az AMD a hónap közepén leplezi le a középkategóriába szánt HD 5700 szériát, mely már a Juniper kódnevű lapkára épül. Távol-Keleten már javában megy a tesztelés az OEM-eknek kiküldött példányokkal, így a külföldi kollégák kiszivárogtattak néhány eredményt.


Forrás: mymypc

A Radeon HD 5750-en található, 40 nm-es gyártástechnológiával készülő chip mérete az adatok alapján 185 mm², ami megfelelő a megcélzott piaci szegmensbe. A DirectX 11-es API-t támogató lapka valószínűleg 1120 shader processzort és 56 textúrázó csatornát tartalmaz. A kártyára GDDR5 memórialapkák kerültek, melyek a grafikus processzor 128 bites memóriavezérlőjéhez kapcsolódnak. A magórajelet 700, míg az effektív memória-órajelet 4600 MHz-re állították be a tervezők. Ennek megfelelően a Radeon HD 5750 több mint 1,5 TFLOPS-os számítási kapacitással és 73,6 GB/s-os memória-sávszélességgel rendelkezik.


Forrás: mymypc

Sajnos a mérések a 3Dmark tesztprogramon készültek, ami – mint tudjuk – a játékokban mutatott erőviszonyokat nem képes megfelelően megjeleníteni. Ettől függetlenül az eredmények némi kiindulási alapot nyújtanak a várható teljesítmény megjósolásában. Az új jövevény mindkét esetben gyorsabb volt az árban hozzá közel álló konkurenseknél, így első ránézésre reális alternatíva lehet.


Forrás: mymypc

A Radeon HD 5750 várhatóan 149 dolláros ajánlott fogyasztói árral rendelkezik majd, de lesz egy nagyobb testvére, HD 5770 néven. Utóbbi képességeiről még nem lehet tudni, de vélhetőleg a Radeon HD 4870 teljesítményét célozzák meg, az ára pedig előreláthatólag 199 dollár lesz.

Az új középkategóriás Radeonok startja a zöldeket sem hagyja nyugodni, így október közepén az asztali gépek felhasználói számára is elérhetővé teszik az OEM piacon már fellelhető belépőszintű, GeForce G 210 és GT 220 termékeket, melyek már rendelkeznek DirectX 10.1 támogatással. A partnerektől kiszivárgott információk szerint a GT215 kódnevű lapka is egyre nagyobb mennyiségben érhető el, így novemberben minden bizonnyal elstartol a GeForce GT 240 is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés