Hirdetés

Erőben gazdag az MSI új Z77-es alaplapja

Az MSI bejelentette, hogy elérhető a Z77 MPOWER jelzésű alaplapjuk, melyet a cég a Computexen mutatott meg először. A terméket a gyártó bevallottan tuningra tervezte, amiről az OC Certified matrica árulkodik. Ez azt jelenti, hogy az alaplap sikeresen teljesített egy 24 órás stabilitástesztet, egy 4,6 GHz-re tuningolt processzorral. Arra persze garancia nincs, hogy mindegyik processzor ennyire tuningolható, tehát továbbra is a szerencsén múlik az extra teljesítmény, de az biztos, hogy az alaplap komoly órajelek mellett is stabilan tud üzemelni. Az OC Certified minősítés egyébként egyedi, vagyis minden alaplap egyenként átesik az előbb részletezett teszten, amelyik pedig nem teljesíti, annak a terméknek lényegében nincs helye a piacon.

Szintén tuningos kellék az OC Essentials. Ez alapvetően egy gyűjtőnév, mely magába foglalja az alaplapi power és reset gombokat, a V-Check pontokat a komponensek feszültségének mérésére, valamint a két számjegyű Debug LED-et (ez mutatja a rendszer állapotát indításkor az egyszerű hibaelhárításhoz, illetve megjeleníti a processzor hőmérsékletét az operációs rendszer futtatásánál). A Multi-BIOS II is a rendszer része, mely egy biztonsági funkció. Alapvetően egy második BIOS-ról van szó, ami sikertelen indításnál aktiválódik. Természetesen a ClearMOS gomb is alapfelszereltség, mely visszaállítja a BIOS beállításait abban az esetben, ha a tuning nem jól sült el.


[+]

A Z77-es vezérlőhídra épülő újdonság egyébként Sandy és Ivy Bridge processzorokhoz készült, vagyis LGA1155-ös foglalatot találunk rajta, és DDR3 memóriákat kezel. A grafikus kártyákat három darab teljes szélességű PCI Express 3.0-s port fogadhatja, melyek közül csak az első kínál x16-os módot, míg a két alsó nyolc-nyolc csatornával dolgozik. Természetesen CrossFireX vagy SLI kiépítés mellett mindenképpen be kell érni nyolc-nyolc csatornával. Ezeket még kiegészíti négy PCI Express x1-es csatoló. A hangokat egy nyolccsatornás Realtek ALC898-as hangkodek kelti életre, a meghajtókat pedig két darab 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os SATA port fogadhatja. A RAID funkciónak hála az adattárolók több RAID módba is felfűzhetők, ha erre esetleg igény lenne.

A Gigabit Ethernet csatlakozó természetesen nem hiányzik, de a kommunikáció megoldható az integrált IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi vagy Bluetooth 3.0+HS modul segítségével is. Az alaplap hátlapjára hat 3.0-s és kettő 2.0-s USB port került, de utóbbi interfészből még több is elérhető a belső portok kivezetésével. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy amennyiben az integrált grafikus vezérlő használatára lenne szükség, akkor a kijelzőket egy HDMI és egy DisplayPort kimenet várja.


[+]

Az MSI Z77 MPOWER hamarosan hazánkban is megjelenik, méghozzá 56 590 forintos ajánlott fogyasztói áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés