Hirdetés

Nagyon jól halad a Mozilla MozVR projektje

Még az elmúlt év végén írtunk a Mozilla MozVR projektjéről, amely rendkívül ígéretesnek tűnik, hiszen a segítségével a böngészőkbe is beszivárogna a virtuális valóság. A rendszer azonban még mindig fejlesztés alatt áll, de a vállalat nagyon jól halad, így bejelentették, hogy az immáron WebVR-nek keresztelt koncepció bekerül a Mozilla hivatalos, tesztelésre szánt böngészőibe, azaz Firefox Nightly opciókba. Ennek előnye, hogy mostantól a felhasználóknak nem szükséges egy teljesen különálló szoftvercsomagot letölteni, hanem szimplán használható a hivatalosan tesztelési célra fejlesztett csomag.

Nyilván a változás elsődlegesen a fejlesztőket célozza meg, de a WebVR-t támogató Firefox Nightly opciókat bárki letöltheti az alábbi oldalról. A telepítés után még szükség van egy beépülő modulra, amit az alábbi linkről lehet beszerezni. Utóbbi tartalmazza az Oculus Rift működéséhez szükséges könyvtárat. Ez a csomag később vagy integrálásra kerül magába a böngészőbe, vagy az Oculus futtatási környezet része lesz. A Mozilla és a Facebook egyelőre vizsgálja, hogy melyik opció az ideális a felhasználók számára.

Maga a WebVR egyébként egy új ablakkal hozható elő a fenti böngészőben. Viszont itt nem elég a normál ablak, hanem az új Non-e10s ablakot kell választani, ugyanis a WebVR tartalmak csak ezen belül működnek. Ez majd később változni fog, de az aktuális implementáció limitált. A későbbiekben maga a WebVR a Firefox béta verzióiba is bekerül, de alapértelmezetten letiltott formában. A végleges verzió esetében az implementálásra még viszonylag sokat kell várni.

A Mozilla a terveket tekintve dolgozik azon, hogy minden operációs rendszeren elérhető legyen a WebVR, illetve később támogatni szeretnék a Direct To Rift elérést, amivel az Oculus Rift nem kijelzőként van kezelve, így a rendszer megszabadulhat a különböző modulok magas szoftveres késleltetéseitől. Emellett a későbbiekben a többi virtuális valósághoz tervezet szemüveg támogatása is be fog kerülni.

Mivel a Firefox Nightly böngészők tökéletes terepet adnak a további fejlesztésre, a Mozilla a korábbi, csak a MozVR projekt kipróbálásához tervezett böngészőcsomagot nem fejleszti tovább.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés