Hirdetés

Elengedhetetlen újítást kap az új Oculus Rift

Az Oculus Rift hamarosan egy új, Crescent Bay kódnevű prototípussal újul meg, amely az aktuális DK2-es modell képességeit bővíti tovább. A felbontásról és a frissítési frekvenciáról még nincs pontos adat, de a pletykák szerint előbbi 1440p, míg utóbbi 90 Hz, tehát az ígért javulás máris megmutatkozik. Mindemellett továbbfejlődött a mozgáskövetés, ami nem volt rossz a DK2-ben, de ebből a szempontból a Sony Project Morpheus nevű megoldása jobb volt, tehát mindenképp hasznos, hogy ezen a ponton is előrelépés történt.

Az Crescent Bay kódnevű prototípus legfontosabb újítása az integrált hangrendszer. Utóbbi külsőleg egy fejhallgatóban nyilvánul meg, de valójában nem csak erről van szó. A virtuális valóság szempontjából szinte mindenki a vizuális élményre fókuszál, ugyanakkor elképesztően fontos lesz, hogy a hanghatások illeszkedjenek a látottakhoz, tehát mindenképp térhangzást kell biztosítani. Ennek hiánya bizonyos felhasználóknál egyszerűen rosszullétet is okoz, hiszen az agy a fülön és a szemen keresztül egymásnak ellentmondó információkat kap. Ennek a problémának a kiküszöbölésére bemutatkozott az Oculus Audio. Utóbbi egy RealSpace3D-től licencelt szoftveres rendszer. Ezt az adott videojáték-motorba be lehet építeni, és kifejezetten arra szolgál, hogy teljes térhangzást biztosítson az Oculus Rift fejhallgatóján keresztül.

Oculus Rift Crescent Bay

Az Oculus Audio egyébként nem lesz kötelező. A fejhallgató opcionálisan lecsatlakoztatható, így mindenki használhatja a saját kedvenc termékét. A térhangzás viszont alapvető követelmény lesz, így maga az Oculus Audio, mint szoftver ugyan elhagyható, de valamilyen másik megoldással helyettesíteni kell. Itt elsődlegesen a hardveresen gyorsított hangfeldolgozás útjába nem akar akadályt gördíteni az Oculus Rift, így a TrueAudio is használható lesz, ahol persze elérhető. Mint ismeretes, később több cég is szeretne saját hangprocesszorra alapozni, ami jó hír a gyors és jó minőségű térhangzás biztosítása szempontjából.

Hivatalosan megjelent az Oculus Platform is, amely egy alkalmazásbolt a virtuális valóságot kihasználó programok számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés