Hirdetés

Új csúcs-VPU-val egészült ki a Myriad termékcsalád

A Movidius Myriad X nem váltja le a Myriad 2-t, sokkal inkább kiegészíti azt.

A Movidius majdnem egy éve az Intel tulajdonában van, de a Santa Clara-i óriáscég a felvásárlás után nem nyúlt bele túlságosan a tervekbe, így a korábban megkezdett, előrehaladott projekteket befejezik. Emiatt számítani lehetett rá, hogy érkezik az új Myriad VPU, amely meglepetésre nem a 3-as jelzőt viseli, hanem szimplán egy X-et.

A TSMC 16 nm-es FFC gyártástechnológián készülő Myriad X VPU sokban hasonlít a Myriad 2-re, hiszen nagyrészt ugyanarra az alapra épít. A mindössze 1-1,5 wattot igénylő lapka az elődjéhez hasonlóan két darab 32 bites RISC processzormagot használ, de szokás szerint nem ez a rendszer különlegessége, hanem a húsznál is több fixfunkciós gyorsító. Ezek rendkívül specifikus munkafolyamatokra készültek, annak érdekében, hogy levegyék a terhet az általános számításokat végző feldolgozókról. Ilyen formában valós idejű lehet a kamerán érkező képi adatok mélységének meghatározása, a széles látószög megfelelő feldolgozása, az optikai áramlás meghatározása nagy teljesítményű mozgásbecsléshez, de akár a különböző objektumok beazonosítása is szóba jöhet.

A lapkából természetesen nem hiányozhat az ISP (képfeldolgozó processzor), ami mellett 16 darab SHAVE nevű vektorprocesszor teljesít szolgálatot. Egy SHAVE továbbra is 128 bites SIMD motort használ, amit a tervezők kifejezetten a képfeldolgozásra optimalizáltak. A rendszer kiegészült egy Neural Compute Engine névre keresztelt gyorsítóval is, amely DNN neurális hálózatokkal kapcsolatos számítások hatékony feldolgozását oldja meg. Ez tulajdonképpen a lényegi újítás, ugyanis így a fejlesztés egyben képes biztosítani a képfeldolgozást, illetve a vizuális adatokkal és gépi tanulással kapcsolatos számításokat.


[+]

A Myriad X az elődhöz képest 12-ről 16-ra növelte a MIPI csatornák számát, így akár nyolc HD RGB kamerát képes kezelni másodpercenként akár 700 millió pixel feldolgozása mellett. A lapkában van még USB 3.1-es, valamint PCI Express 3.0-s vezérlő is. Utóbbi fontos újítás, ugyanis ezeken a csatornákon keresztül több Myriad X is összeköthető, amivel multi-VPU-s konfiguráció hozható létre.

A fejlesztésen belül a részegységek között 2,5 MB-nyi memória van megosztva, amely 400 GB/s-os sávszélességgel érhető el, és ezen belül a heterogén feldolgozási modell biztosítja a fenti feladatok hatékony megoldását. Azt fontos kiemelni, hogy ezen a memórián osztozik az összes részegység, tehát bizonyos komplex folyamatok feldolgozásakor a gyakorlatban mérhető memória-sávszélesség sokkal kevesebb is lehet egy feldolgozóra levetítve.

A Movidius kétféle dizájnt tervez, amelyek ugyanazt a 8,1 x 8,8 mm-es alapterületű tokozást használják. Az MA2485-as verzió lesz a drágább, mivel ennél már a tokozásra kerül egy 4 gigabites LPDDR4-es memórialapka, míg az MA2085 esetében ez lemarad, tehát a memóriát a tokozáson kívülről kell biztosítani, amihez természetesen ki vannak vezetve a szükséges interfészek.

A Myriad X nem váltja le a Myriad 2-t, mivel sokkal drágább gyártani, illetve számos területen teljesen szükségtelen az a 4 TOPS-nyi összesített számítási teljesítmény, amit kínál. Emiatt az újdonság szimplán nagyobb listaárat kap, így a két megoldás el lesz egymás mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés