Hirdetés

Gépi tanulást gyorsítana az Intel az USB portról

A vállalat megújította a Movidius Neural Compute Stick eszközét, amely hivatalosan sosem jelent meg.

Az Intel bejelentette a világ első olyan eszközét, amely USB porton keresztül gyorsítja a gépi tanulásra vonatkozó feladatokat. Ez a hobbifelhasználóknak igen érdekes lehetőségeket rejt, mivel a központi processzorok hatásfoka ezen a területen kifejezetten gyenge, a GPU-k pedig igen sokat fogyasztanak. Bizonyos konfigurációk esetében tehát a legjobb megoldás egy külső kiegészítő lenne, amire már a Movidius is rájött régebben, nem véletlen, hogy megtervezték a Fathom Neural Compute Sticket. Utóbbi azonban sosem jelent meg hivatalosan, csupán az érdeklődő fejlesztők juthattak hozzá az elmúlt év tavaszától kezdve.

Azóta az Intel felvásárolta a Movidiust, ami szerencsére az aktuálisan zajló projekteket nem érintette, így elkészülhetett a Neural Compute Stick publikus verziója, amelyet immáron az Intel adott ki Movidius Neural Compute Stick néven. Utóbbi nem sokban különbözik az eredeti modelltől, ugyanúgy a Movidius Myriad 2 VPU dolgozik benne, amit ugyan nem gépi tanulásra terveztek, de tartalmaz 12 darab SHAVE nevű vektorprocesszort, és ezek megbirkóznak ezzel a feladattal is.

A végleges, szintén USB 3.0-s interfészre köthető Neural Compute Stick a gyártó állítása szerint 100 GFLOPS-nál is nagyobb számítási teljesítményre képes, miközben a fogyasztása 1 watt. A 100 GFLOPS egyébként 16 bites pontosságú feldolgozás mellett értendő, és 12 darab 128 bites SIMD motorral számolva bőven kijön ez az eredmény, ha a Myriad 2 VPU megszokott 600 MHz-es órajelével számolunk.

A rendszer kétféle módban üzemképes. Egyrészt megmarad a Fathom Neural Compute Stick esetében használható normál működés, amikor a rendszer szabványos Caffe-alapú CNN-t (különböző rétegek és aktivációs függvények strukturált összessége) fordít beágyazott neurális hálóvá, és ezen önmagában is képes dolgozni a Myriad 2 VPU. Az új "acceleration mode" azonban már másképp dolgozik, amikor is a rendszer a neurális hálóra vonatkozó feladatokat tulajdonképpen gyorsíthatja. Ehhez kapcsolódik az úgynevezett "multi-stick mode", ami a nevének megfelelően lehetővé teszi, hogy egy gépen több Neural Compute Stick is működjön. Egyelőre a maximum engedélyezett mennyiség 4, viszont a skálázódás közel lineáris. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy már dolgoznak a tervezők a 6 vagy 8 eszköz bevetésén is, és elvi szinten nincs akadálya az ennél is több Neural Compute Stick alkalmazásának sem, de a gyakorlatban esetleg felléphetnek bizonyos korlátok, amelyek a skálázódást akadályozhatják.

A 4 gigabites LDPPR3 memóriával felszerelt Movidius Neural Compute Stick ára 79 dollár lesz, ami elég kedvezőnek mondható, főleg úgy, hogy a hivatalosan meg sem jelent előd papíron drágább volt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés