Hirdetés

Minden eddiginél erősebb ütést kapott az AACS másolásvédelem

A napokban ismét komoly támadás érte az új generációs lemezszabványokon (HD DVD, Blu-ray) kiadott nagyfelbontású mozifilmek másolásvédelmére hivatott AACS (Advanced Access Content System) rendszert. Hackerek először tavaly év végén adták hírül, hogy sikerült merevlemezre másolniuk HD DVD-n kiadott filmeket, ám az AACS másolásvédelem meglehetősen bonyolult felépítésének köszönhetően eddig csak kevesen próbálkoztak saját maguk a technológia megkerülésével.

Az új visszafejtési eljárás – mely továbbra sem nevezhető törésnek – ugyanonnan indult útjára, mint az első: a doom9 fórum egy felhasználója a napokban jelezte, hogy sikerült egy olyan általánosan, azaz minden eddig kiadott HD DVD és Blu-ray lemeznél alkalmazható kulcsot találnia, mellyel egyszerűbbé válik a lemezeken elhelyezett tartalom másolásvédelmének a kiiktatása. A védelem tehát elméletileg minden eddig forgalomba került Blu-ray és HD DVD kiadványnál kijátszható, a komplex AACS technológia teljes feltörése azonban továbbra is csak álom marad a hackerek számára.


Vázlat az AACS működéséről
Forrás: doom9

Az AACS másolásvédelmi rendszer egyik legfőbb erőssége a DVD-knél alkalmazott CSS-sel szemben az, hogy a lejátszók és a lemezek kulcsa (az AACS-nél mind a lejátszók, mind pedig a lemezek egyedi kulcsokkal rendelkeznek, melyek bonyolult kombinációja teszi végül lehetővé a tartalom megjelenítését) frissíthető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiadók számára elméletileg bármikor nyitva az út a visszafejtésben közreműködő PC-s lejátszóprogramok vagy asztali készülékek letiltására, azaz a későbbiekben kiadott lemezeknél ezek után már nem lenne használható a mostani eljárás.

Kérdéses mindazonáltal, hogy a kiadók milyen gyorsan tudnak reagálni a másolásvédelmi rendszert érő újabb és újabb támadásokra; tudják-e időben frissíteni az ominózus kulcsokat. Az sem mellékes szempont, hogy ezek a frissítések milyen formában válhatnak elérhetővé a nextgen lejátszóval rendelkező felhasználók milliói számára. Ez a folyamat elsősorban az asztali lejátszókészülékek esetében lehet nehézkes, az eddigi visszafejtések ugyanakkor mind PC-s lejátszószoftver segítségével történtek, ezek pedig könnyűszerrel frissíthetők az interneten keresztül.

Előzmények

Hirdetés