Hirdetés

DDR5-ös memóriát demonstrált a Micron és a Cadence

Persze a JEDEC által kontrolált szabvány véglegesítéséig ez az eredmény nem számít hivatalosnak, a hardveres oldal láthatóan készül.

A Cadence bejelentette, hogy a Micron partnereként kipróbáltak egy DDR5-ös memóriát, tesztelve azt, hogy egy véglegesítés előtti prototípus mire képes. Mivel a JEDEC magát a DDR5-ös szabványt majd csak a nyáron véglegesítheti, így a szóban forgó demonstráció nem számít hivatalosnak, ugyanakkor a hardveres alap előzetes tesztelésének megfelel.

A Cadence a prototípus teszteléséhez egy olyan, TSMC 7 nm-es node-ján készült tesztlapkát tervezett, amely tartalmazta a működéshez szükséges vezérlőt és PHY-t. Magát a memóriát a Micron adta, méghozzá 8 gigabites lapkákból felépítve. A rendszer 4400 MT/s-os teljesítményt ért el, méghozzá CL42-es időzítés mellett, ráadásul ehhez a memóriát csupán 1,1 V-on kellett járatni. A tervek szerint a DDR5-ös szabvány eléri majd a 6400 MT/s-os teljesítményt is, de most csak prototípusról van szó, és első körben nem valószínű, hogy a hivatalos JEDEC profilok túllépnének a négy és fél gigahertzes effektív órajelen. Sokkal inkább a kapacitás növelése dominál majd.


(forrás: Cadence) [+]

A DDR5 az idén nyárra tervezett véglegesítése azt is jelenti, hogy az első, új memóriaszabványt támogató rendszerek a következő év során tűnhetnek fel, és ezekhez már használható lesz a Cadence saját DDR5-ös IP portfóliója. A vállalat szerint ettől még a következő években a DDR4 marad a domináns, de 2022-ben már utolérheti a DDR5.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés