Hirdetés

MicroATX-es alaplap mobil processzorokhoz

Az AOpen már akkor készített mobil processzort fogadó barebone-okat és asztali PC-be való alaplapokat, amikor a MoDT (mobile on desktop) rövidítés még messze nem ment át a köztudatba. A kezdeményezésnek maga az Intel adott új lendületet, amikor kétmagos Core Duo (Yonah) asztali processzorait és az ezeket kiszolgáló chipseteket januárban hivatalosan a Viiv platform részévé tette. Nem meglepő, hogy a Yonah-ra építő gyártók között ismét az első sorban találtuk az AOpent, melynek 975X chipset köré épülő (i975Xa-YDG), valamint mini-ITX formátumú (i945GTt-VFA) MoDT alaplapjáról már beszámoltunk.

A kettő közötti középutat képviseli az utóbbihoz hasonlóan 945GT + ICH7M-DH lapkakészlet köré épülő, i945GTm-VHL jelet viselő modell, amely microATX méretű. Socket 479 processzorfoglalatába Core Duo vagy Core Solo chip illeszthető, természetesen a Viiv előírásaival csak kétmagos CPU alkalmazása esetén kerül összhangba. Két memóriafoglalata legfeljebb 2 GB összkapacitású DDR2 SO-DIMM modulokat fogad.

Az északi hídba integrált GMA950 grafikus vezérlő egy PCI Express x16 csatolófelületű videokártyával helyettesíthető. Más bővítmények egy PCIe x1 és két PCI sínbe kerülhetnek. A lapra két Parallel ATA és két Serial ATA II eszköz kapcsolható, utóbbiak RAID 0 vagy 1 kötetként is. Nyolccsatornás hangról a Realtek ALC882D kodekje gondoskodik, a Gigabit Ethernet vezérlőchipje az Intel, a FireWire pedig az Agere műhelyéből került ki. A hátlapi kivezetése között egyebek mellett D-Sub, DVI és HDTV kimenet is helyet kapott, és nem hiányoznak az SPDIF portok sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AOpen

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés