Mi történt San Jose-ban?..

A múlt héten, San Jose-ban tartott Platform Conference 2001 többek közt alkalmat adott arra, hogy az AMD, az API Networks, az Apple, a Cisco, az NVIDIA, a PMC-Sierra, a SUN Microsystems és a Transmeta bejelentse a HyperTransport Technology Consortium megalapítását.

Maga az konzorcium arra vállalkozik, hogy a továbbiakban istápolja az AMD-nél lefektetett technológia sorsát, itt elsősorban nyilván a továbbfejlesztés mint olyan az elsődleges szempont.

A HyperTransport elsőként az NVIDIA nForce chipkészletében mutatkozik be, bár az AMD alapvetően a saját CPU-i és chipkészletei számára alkotta meg. A technológia azért különleges, mert viszonylag rugalmasan konfigurálható sávszélességgel (2-4-8-16-32bit) létesít kétirányú kapcsolatot az adott implementációban számára kijelölt egységek közt (CPU to chipset, bridge to bridge), fix, 800MHz-es órajel mellett. Az elérhető sávszélesség ily módon akár 12.8GB(!) is lehet, bár pl. az nForce esetén mindössze két 4bit-es csatorna áll majd rendelkezésre, a chipkészlet két hídjának összekapcsolására.

Az AMD 64bit-es CPU-i és maga a Hammer architektúra tervezi elsőként a technológia komolyabb igénybevételét, ahol a HT a CPU és a 8x AGP közti 16bit-es vonal biztosításában játszik majd szerepet.. Mindez persze nem ma lesz, és nem is holnap, de egész hamarosan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés