Hirdetés

A Metal API máris árulkodik az új Apple rendszerchipekről

Az Apple a hét közepén két új rendszerchipet mutatott be, amelyek képességeiről a vállalat szokásához híven nem beszélt. Ez sajnos kellemetlen a technológiai változások iránt érdeklődő felhasználóknak, de legalább izgalmassá teszi a lapkák bemutatása utáni időszakot, hiszen mindenki vadul kutatja, hogy mit rejtenek a fejlesztések.

Egyelőre csak az integrált grafikus vezérlő kapcsán derültek ki pontos részletek, amelyeket a Metal API-nak lehet köszönni. Mint ismeretes az Apple úgynevezett MTLFeatureSet konstansokkal jellemzi az eltérő rendszerchipekben megbúvó IGP-k képességeit.

Az A7-es lapka IGP-je az MTLFeatureSet_iOS_GPUFamily1_v1, míg az A8-as opcióé MTLFeatureSet_iOS_GPUFamily2_v1 konstansba tartozott. Előbbi a PowerVR Series6, míg utóbbi a Series6XT sorozat része volt. Annyi bizonyos, hogy az Apple maradt az Imagination partnere, így az új A9 és A9X lapkák által használt IGP is egy PowerVR megoldás, és a Metal API ezeket MTLFeatureSet_iOS_GPUFamily3_v1 konstanssal kategorizálja. Emiatt szinte biztosra vehető, hogy az új fejlesztések a PowerVR Series7 sorozat részei, a teljesítményük miatt feltehetően Series7XT opciók.

Apple A9 SoC
Apple A9 SoC

Az Apple az A9-es lapkáról egyébként berakott egy képet az előadásába, ahol látszik maga a belső felépítés. Bár ez a kép nem túl nagy, így nehéz kivenni belőle a részleteket, de úgy néz ki, hogy két darab harmadik generációs Cyclone processzormag található benne, a kolosszális méretű IGP pedig látszatra hat darab USC-t tartalmaz, tehát úgy gondoljuk, hogy az A9-es rendszerchipben egy PowerVR GT7600-as dizájn dolgozhat.

Sajnos az Apple az A9X-es lapkáról nincs semmilyen fotó, így nem lehet tudni, hogy ez a fejlesztés miket rejt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés