Hirdetés

Megkapták a Metal API-t a megfelelő Apple eszközök

Az Apple a tegnapi nap során elérhetővé tette az iOS-t futtató eszközökre vonatkozó új frissítést. Az immáron iOS 8 jelzésű operációs rendszer egyik legnagyobb újítása a Metal API, amelyről korábban részletesen írtunk, de a gyakorlatban csak most vált hozzáférhetővé a végfelhasználók számára. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a nyáron prezentált technikai demonstráció letölthető lesz az Apple A7 és A8 rendszerchippel rendelkező eszközökre, hogy mindenki láthassa mire képes az új, alacsony szintű hardverelérést biztosító grafikus API.


Epic Zen Garden

A videó nagyjából bemutatja a látványvilágot, ami az ultramobil eszközök szintjén valóban egészen új távlatokat nyit meg. Az alábbi oldalról letölthető Epic Zen Garden program négyezer rajzolási paranccsal dolgozik, ami többek között dupla annyi, mint amit a Microsoft hivatalosan ajánl a DirectX 11-es API-t használó programok esetében, továbbá az ultramobil termékek piacán ez az érték igen extrémnek számít, hiszen a legtöbb program ennek a tizedét sem teljesíti.

Az Epic Zen Garden futtatása során egy Apple A7 rendszerchip 1440x1080 pixeles felbontás mellett tartja a másodpercenkénti 30 képkockás tempót. Ezt még megspékeli a négymintás MSAA, ami furcsának hat, hiszen ez az eljárás, főleg az Unreal Engine 4 videojáték-motor teljes deferred leképzőjét figyelembe véve elég költségesnek számít még a PC-s VGA-kon is. Az MSAA effekt azonban előbb említett motor felépítése mellett, a DirectX 11 és OpenGL 4.4 API-val csak azért lassú, mert maguk a hagyományos grafikus API-k nem adnak elég kontrollt a megfelelő működés megteremtésére. A Metal API-val csupán pár százalékos deficitet kell bevállalni, és a minőség a teljes kontrollnak köszönhetően még jobb is lesz, mint amit az Unreal Engine 4 PC-s vagy androidos verziója jelenleg elérhet.

Az Apple persze úgy intézte, hogy a Metal API elérhetőségének pillanatában legyen két játék, ami ki is használja a rendszert. Ezek nem olyan jó demonstrációk, mint az Epic Zen Garden, de nyilván a játékfejlesztők más prioritásokkal rendelkeznek, tehát jelenleg a fenti videóban látható minőség még nem várható el.

A Rovio Stars a Plunder Pirates nevű programot terítette, ami a Metal API-n futtatva jobban néz ki, és bizonyos funkciók használatával nem lassul be a feldolgozás.


Plunder Pirates

A régebbi Apple eszközök esetében az OpenGL ES 2.0 használatával rosszabb lesz a grafika általános minősége és bizonyos helyeken elkerülhetetlen a lassulás, vagy az apróbb akadozás. Ez egy szoftveres probléma, ugyanis a néha túl sok objektum lehet a kijelzőn, ami túl sok egyedi rajzolási parancsot eredményez, és ezt az OpenGL ES 2.0 szimplán nem bírja el.

A másik Metal API-t támogató játék nem új, hiszen az Asphalt 8: Airborne egy ideje már elérhető, de egy ingyenes frissítés keretében a programba bekerül az újítás. Ez két előnyt kínál. Általános versenyeken észrevehető lesz, hogy az adott mobil eszköz jóval tovább bírja az üzemidő tekintetében, akár kétszer-háromszor hosszabb ideig lehet majd játszani egyetlen feltöltéssel. Mint ismeretes, ez az alacsony szintű hardverelérést biztosító grafikus API általános jellemzője, hiszen jelentősen csökkentik a többletterhelést, vagyis ugyanazt a munkát, amit a hagyományos API-k csinálnak meg, jóval kisebb processzorterheléssel is képesek abszolválni. Ez nyilvánvalóan csökkenti a fogyasztást, ha a program fix képkockasebességre van beállítva, márpedig az Asphalt 8: Airborne ilyen applikáció.


Asphalt 8: Airborne

A másik újítás egy speciális, csak Metal API-val elérhető versenymód, ami háromszor több ellenfelet tesz lehetővé egy versenyen belül. Ez OpenGL ES 2.0-val nem lesz aktív, ami ismét arra vezethető vissza, hogy annyira sok egyedi rajzolási parancs keletkezik, amit a szabványos felület normális sebesség mellett nem bír feldolgozni.

A Metal API-t egyébként nem kell aktiválni, az iOS 8 telepítése után az említett programok automatikusan ezen a felületen futnak az Apple A7 és A8 rendszerchippel rendelkező eszközökön.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés