Hirdetés

Durván kitömte gyorsítótárakkal az A9-es rendszerchipet az Apple

Az Apple nagyjából két hónapja mutatta be az A9-es jelzésű rendszerchipet, amely kapcsán az IGP felépítése már nagyjából kiderült, illetve azt is lehetett tudni, hogy a TSMC, valamint a Samsung 14 nm-es node-ján készülnek az egyes verziók.

Az új információkat az AnandTech friss tesztje szolgáltatta, amelyből kiderül az is, hogy az ARMv8-as új, Twister kódnevű két darab processzormag miben tud többet az elődnél. A magok szempontjából legfőbb előny a shifter ALU-k számának megduplázása, így már 4 ilyen egység található egy magon belül, valamint több fontos utasítás büntetőciklusa is csökkent. Mindemellett a Twister magok egy órajel alatt már nem csak kettő, hanem három szorzás műveletet is el tudnak végezni. Valószínű, hogy az új mag futószalaghossza is rövidebb, mint az elődé, de erre vonatkozóan nincs hivatalos adat, így csak következtetni lehet rá.


(forrás: Chipworks) [+]

A legnagyobb mértékben a gyorsítótárak kapacitása nőtt. A két darab Twister mag már 3 MB-os L2 gyorsítótárat oszt meg egymással, szemben az előző generációs SoC 1 MB-jával, míg a processzorrész és az integrált grafikus vezérlő között megosztott, amolyan rendszerszintű L3 gyorsítótár kapacitása változatlan maradt, így 4 MB áll rendelkezésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés