Hirdetés

Mennyire húzható az Athlon XP 2800+?

A dolog valahogyan úgy áll, hogy még mindig lehetetlen AMD Athlon XP 2700+ és 2800+ processzorokat kapni. Igaz, a 2400+ és a 2600+ is igazi csemege, csak a kiváltságosak tudhatják magukénak -- ritka madár. Ez utóbbi pedig kezd kínossá válni, hiszen az augusztus végi bejelentés nem tegnap volt.

Az AMD szemmel láthatóan belső nehézségekkel küzd, hiszen az új technológiák (Hammer) késnek, míg a régieket (Athlon XP 2400-2800+) nem tudják elégséges volumenben termelni. Csak remélni tudjuk, hogy mindkét kérdésre hamarosan meggyőző választ tudnak adni, hiszen részvényeik napról napra esnek, és itt kivételesen nem a spekuláció a fő okozó.

Az Athlon XP 2800+ procit egyébként 166 MHz-es (333 MHz DDR) rendszerbuszról egészen 172 MHz-esig sikerült feltornászni, ami nem túl kecsegtető. Úgy tűnik, ezzel a steppinggel (adott CPU családon belüli gyártástechnológiai eljárás verziószáma) mindenképp, de talán végleg is elérték a 0.13 mikronos Thoroughbred mag tetejét. Magyarán könnyen lehet, hogy a 2800+ -nál gyorsabb Athlon XP modellekre sötét jövő vár... (arról nem is beszélve, hogy ezek már Barton magosak lesznek, és mint ilyen, 512 KB L2-es cache-t tartalmaznak, ami nem kimondottan órajel-növelő mellékhatású)

Az Intel november közepén jelenti be a 3.06 GHz-es, HyperThreadinget is tudó asztali Pentium 4-es processzorát, és a régi, rosszabb időkkel (P3 Coppermine debüt) ellentétben most nincs kétségünk afelől, hogy a CPU azonnal megvásárolható lesz. Egy hónapja van tehát az AMD-nek, hogy a 2800+ -ig mindent bőségesen piacra dobjon, sőt, alkalmasint ugyanezt tegye 3000+ -os Barton processzorával is. Nem tűnik reálisnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés