Hirdetés

Újra nyeregben az AMD -- Athlon XP 2600+

Június közepén jelent meg az első 0.13 mikronos Thoroughbred magot tartalmazó, asztali Athlon XP processzor. Hosszas késés után, tegyük hozzá. A rajongók mégis lelkesek voltak, mert mindenki arra számított, hogy a 0.18 mikron (Palomino mag) után végre újra felveheti az AMD a versenyt az időközben egyre inkább elhúzó Intellel. Náluk ugyanis mindenféle vészjósló hírek ellenére időben indult a 0.13 mikronos "móka" (az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amíg az AMD egy szem FAB30-as gyárában izzad, addig az Intel megtehette, hogy fokozatosan állította át gyártósorainak egy részét az új technológiára... nos, többek között itt mutatkozik meg a két cég méretbeli különbsége).

Az AMD-hívők örömünnepe nem tartott sokáig, egész pontosan csak az első tesztekig, ahol kiderült, hogy az új Thoroughbred szinte 100 százalékra van járatva, a proci alig hűvösebb, mint 0.18 mikronos elődje, ráadásul pont ezek miatt a gyorsabb modellek sem várhatóak a közeljövőben. A csalódottság jogos volt, a 2200+ -os Athlon XP-ket még mindig nem könnyű beszerezni. Az Intel közben szép csendben 2.80 GHz-ig tolta (tolja) a P4-esek órajelét, és a korábbi "azért az Athlon XP még így is minden tesztben elveri a P4-est" állítások szép lassan eltűntek.

Egészen mostanáig.

Az AMD mostantól a Thoroughbred mag B steppingjét szállítja, mely 9 rétegű desingt használ (A stepping = 8 réteg), kevesebb hőt ad le, és lényegesen magasabb órajeleken képes működni. Az Athlon XP 2600+ ennek megfelelően 2133 MHz-en kocog (az új 2400+ -os modell pedig 2000 MHz-en), és az ősökre hajaz olyan szempontból, hogy a P4 2.53 GHz-es procival fej-fej mellett teljesít a tesztekben. Az első tuning eredmények is csábítóak, az új procik 2.40-2.50 GHz-re húzhatóak, ezzel már durván 3000+ -os teljesítményt adva.

A különbség persze nem csak a steppingben van: az új Athlon XP-k ugyan még mindig a lassan kifúló 266 MHz-es (DDR) EV6-os buszt használják, de mostanra gyakorlatilag biztos lett, hogy az AMD még idén átáll a 333 MHz-es (DDR) rendszerbuszra! Márpedig ez az AMD-s rendszerek egyik szűk keresztmetszete, legalábbis az 533 MHz-es (QDR) rendszerbuszú P4-hez képest. Mielőtt bárki túlságosan felpörögne a hírre: az Intelnek megvan a megfelelő válasza, ráadásul már most, és nem a "jövőben", mégpedig a P4 2.80 GHz személyében, melyet jövő héten jelent be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés