Hirdetés

Megtorpanó DDR2-lendület

Annak ellenére, hogy egyes piaci elemzők és szakemberek a 2005-ös esztendőt a DDR2 memóriaszabvány évének kiáltották ki, úgy tűnik, várat még magára az új rendszer világméretű térhódítása. Erre utal legalábbis, hogy a szabvány megalkotója és egyben legdominánsabb támogatója tőle szokatlanul szerény keretek között két új, DDR memóriamodulokat támogató lapkakészlettel jelent meg a piacon. Az Intel két új vezérlője, az i915PL, illetve az i915GL jelzésű modell a memóriakezelést kivéve mindenben megegyezik a korábban megjelent i915P és i915G lapkakészletekkel, így az új vezérlők az elődökhöz hasonlóan LGA775 tokozású Intel processzorokat kezelnek, illetve kompatibilisek az egyre nagyobb teret hódító PCI Express csatolórendszerrel is.

Az Intel által közzétett specifikációknak némileg ellentmondani látszik a piacon megjelent első i915PL vezérlőre épülő termék, a tajvani Asustek P5GPL típusszámot viselő alaplapja. Annak ellenére ugyanis, hogy a gyártó az i915PL/GL lapkakészletek esetén 2 GB-ban korlátozza a maximálisan címezhető memóriaméretet, az Asus termékén négy DDR memóriafoglalat található, ami sejteni engedi, hogy az alaplap elindul négy, egyenként 1 GB kapacitással rendelkező memóriamodullal is. Mindez azonban addig nem állítható biztosra, míg meg nem történik a termék hivatalos bejelentése.

Az új lapkakészlet ára jelenleg mintegy kétharmada a DDR2 memóriák kezelésére is képes nagyobb tudású testvérének, ennek köszönhetően hamarosan a jelenleginél olcsóbb PCI Express-kompatibilis Intel-alapú rendszerek válhatnak elérhetővé. A P5GPL árán mindez még kevéssé látszik meg; Japánban körülbelül 25 000 forintnak megfelelő yenért vásárolható meg az alaplap.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés