Hirdetés

Felemásan zárta az évet az AMD új üzletága

A tavalyi harmadik negyedéves eredményekhez képest sikerült valamelyest behoznia lemaradásából az AMD grafikus vezérlőket fejlesztő részlegének – legalábbis ez áll a Jon Peddie Research most nyilvánosságra hozott negyedik negyedéves kimutatásában. A vállalat az év végi hajrában a globális PC-s grafikusvezérlő-piacon 2,1 százalékkal tudta növelni befolyását az előző negyedévhez képest, ezzel végül 23 százaléknyi szeletet hasítva ki a tortából.

A legnagyobb riválisnak tartott NVIDIA mindeközben csekély visszaesést mutatott, így végül 28,5 százalékos részesedéssel zárta a tavalyi évet (szemben a harmadik negyedéves 28,8 százalékos eredménnyel), ezzel a két rivális közti különbség közel öt százalékra apadt. Az Intel 37,4 százalékos részesedéssel itt is magabiztos fölénnyel vezet, míg a tajvani VIA Technologies ebben a szegmensben is visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, ezzel 6,7 százalékos eredménnyel képviseltetve magát közvetlenül a piac 4,5 százalékával bíró sereghajtó SiS előtt.

Az asztali számítógépekhez készített grafikus kártyák piaca az év végi hajrá ellenére összességében csökkent, az AMD ennek ellenére 43-ról 46,2 százalékra növelte itteni részesedését, miközben az NVIDIA előnye 57-ről 53,8 százalékra apadt. Homlokegyenest fordított volt a helyzet tavaly év végén a noteszgépekhez fejlesztett grafikus megoldások piacán, mely összességében 14 százalékos növekedést produkált ebben az időszakban. Itt az NVIDIA a harmadik negyedévi 53 százalékról 59,1 százalékra növelte részesedését, miközben az AMD eredménye 47-ről 40,9 százalékra esett vissza.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés