Hirdetés

Megnövelte DVD-R korongjának kapacitását a Prodisc

A technológiai korlátok miatt mindeddig nem vált széles körben alkalmazottá a különböző írható DVD-formátumok szabványban rögzített kapacitásának pár százalékos átlépése. A CD-k esetében régóta alkalmazott megoldáshoz hasonló, de attól eltérő technológiával megvalósított eljárást mutat be a tajvani Computex kiállításon a Prodisc, mely újításával eséllyel pályázhat arra, hogy a DVD-íróknál is elérhetővé tegye a túlírást.

A PCWorld.com beszámolója szerint a gyártó új DVD-R adathordozója körülbelül 200 megabájttal átlépi a szabványban lefektetett, eddig általánosan használt 4,7 GB-os maximális tárolókapacitást. A 4,9 GB-os kapacitású lemezek módosított hordozóréteggel készülnek; a korongon spirálisan elhelyezkedő nyomvonal némileg csökkentett sávtávolságának, illetve az ebből kifolyólag létrejött hosszabb sávnak köszönhetően mintegy 200 megabájttal több adatot tárol az új lemez.

A sávtávolság megváltoztatása mindemellett precízebb lézer-fókuszálást igényel, ez pedig problémákat okozhat főképpen a korábban piacra dobott készülékek használata során, amelyek vagy nem vagy csak lassan tudják olvasni a 4,9 GB-os lemezeket, illetve nem tudják kihasználni a plusz kapacitást (írók esetén). A gyártó képviseletében nyilatkozó szakember szerint az eddigi vizsgálatok alapján mindössze tizenöt különböző márkájú DVD-író kínál teljes kompatibilitást az új lemezzel. A 4,9 GB-os korongok elterjedését hátráltató további tényező lehet, hogy erről a listáról hiányoznak az olyan modern, elterjedtnek mondható egységek, mint Pioneer DVR-109, Plextor PX-716A vagy az NEC ND-3520A.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés