Hirdetés

Mégis piacra kerülhetnek a kétrétegű újraírható DVD-k

Amikor a szakma megismerkedett az egyoldalas, kétrétegű írható DVD-k technológiai hátterével, szinte mindenki (gyakorlatilag még a gyártók is) egyöntetűen kételkedtek benne, hogy a kétrétegű lemezeknek valaha készül újraírható változata. Az újraírható lemezek alacsony reflexiója komoly problémát jelenthet a kétrétegű lemezek esetében, amelyek jellegükből fakadóan eleve bonyolultabb gyártási eljárást kívánnak a hagyományos, egyrétegű lemezeknél.

A gyártók a kétrétegű írási eljárás kifejlesztése óta minden jel szerint komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az egyrétegű lemezekkel szemben csaknem kétszeres adattárolási kapacitást nyújtó formátum többször írható változatban is elérhető legyen. Még március végén röppent fel a hír, hogy a DVD+RW szövetség kétrétegű DVD+RW lemez fejlesztésén dolgozik: a munka egyelőre meglehetősen kezdeti fázisban jár, erre utal legalábbis a 0.45-ös verziószámot viselő szabványleíró dokumentáció, mely letölthető az INCITS (InterNational Committee of Information Technology Standards) egyik szakmai bizottságának weboldaláról.


Forrás: JVC

Bár a kétrétegű DVD-R technológia a másik szabványhoz képest komoly lemaradással került csak piacra, nem kizárt, hogy az újraírható lemezek terén fordított helyzet áll elő. A japán JVC (mely a DVD-R szabványt fejlesztő DVD Forum egyik prominens tagja) tegnapi sajtóközleményéből legalábbis az derül ki, hogy a cég máris elkészült az egyoldalas, kétrétegű DVD-RW lemez technológiai fejlesztésével, mely a későbbiekben vélhetőleg a DVD Forum többi tagjának bevonásával nyeri majd el végleges változatát.

Arról egyelőre nem szólnak a források, hogy az újfajta lemezek mikor kerülhetnek először próbagyártásra, nem beszélve arról, hogy végleges formában mikor jelenhetnek meg a piacon. A legtöbb gyártónak még az egyszer írható kétrétegű lemezek sorozatgyártása is nagy kihívást jelent, illetve további problémát jelenthet az is, hogy a jelenleg piacon lévő optikák jelentős része jó eséllyel képtelen lesz olvasni ezeknek a lemezeknek az újraírható változatát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés