Hirdetés

Megkéri az árát a csúcskategóriás Ryzennek az AMD

A legerősebb modell 500 dollárnál is drágábban jöhet, de az egyik legjobb asztali nyolcmagos lehet.

Az AMD Ryzen processzorcsaládjáról már igen sokat lehet tudni, köszönhetően annak, hogy a CES-en számos információ kiderült. Egyedül a konkrét modellek specifikációi hiányoznak, illetve az árcédula, és ezek tekinthetők a legfontosabb adatnak.

Szerencsére az alaplapgyártók már többet tudnak, ami annak köszönhető, hogy március első felében megtörténik a tényleges start, amikor számos Socket AM4-es alaplap, illetve maga a processzor felkerül az üzletek polcaira. Ezzel kapcsolatban igen friss hír, hogy elkezdődtek az árazással kapcsolatos információk is szivárogni, ami időszerű, hiszen lassan el kell kezdeni szállítani a termékeket a márciusi debütáláshoz. Ugyanakkor sajnos a csúcsmodell nem lesz olcsó mulatság, mivel jelen formában 500 dollárnál nagyobb árat javasol rá az AMD. Ez valószínűleg még feljebb fog kúszni, és várhatóan 600-700 dollár között áll majd meg, de az árazás részben függ az alaplapgyártóktól is, hiszen figyelembe kell venni, hogy a partnerek milyen árcédulákban gondolkodnak, de erre később még visszatérünk.

A jó hír, hogy az AMD ezúttal az OEM-piacot helyezi háttérbe és a DIY területekre fókuszál a Ryzen startjakor. Emiatt lesz elég termék is, és a termelés növelésével kezdik majd kiszolgálni OEM-piacot, valamikor az év közepe felé.


[+]

A leggyorsabb Ryzen egyébként egyértelműen az Intel Core i7-6900K ellen megy. Az alaplapgyártóktól kapott információk szerint számos alkalmazásban gyorsabb is az AMD terméke, de ha a nagy átlagot nézzük, akkor a két processzor teljesítménye rendkívül hasonló. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a Ryzen fontos funkciójának tekinthető XFR, vagyis az automatikus tuning csak a végleges modelleken kerül aktiválásra, míg az aktuális mérnöki mintákon nem működik. Ez ugyanakkor nem is akkora baj, mivel az XFR rendkívül környezetfüggő szolgáltatás, ami melegebb szobában lehet, hogy nem tesz hozzá semmit a mérnöki minták eredményeihez, de kellően hűvös környezetben, a programfuttatás első pár percében akár 5-7%-os extra sebességet is jelenthet.

Az AMD fejlesztésének lényeges előnye, hogy az aktuális tempójára 95 wattos TDP osztályon belül képes, míg az Intel terméke 140 wattos TDP osztályba van sorolva. Tekintve, hogy az Intel Core i7-6900K 1100 dollárba kerül, a várható 600-700 dollár közötti árcédula a csúcskategóriás Ryzennél nem is tűnik olyan soknak, de ettől függetlenül sokan nem tudják majd megfizetni az AMD csúcsmodelljét.

Az árazás tekintetében egyébként az AMD azt a határt keresi, amit a leggyorsabb Ryzen által megcélzott hardcore játékosbázis még elfogadható befektetésnek tart. Ez az alaplapgyártók felmérése szerint a processzor és az alaplap árának kombinációját tekintve valahol 1000 dolláros szinten áll. Ennél többet az említett két komponensre már csak elenyészően kevesen költenek, tehát a relatíve nagy mennyiségű eladáshoz mindenképpen úgy kell alakítani a leggyorsabb processzor árát, hogy egy jól felszerelt, nagyjából 300 dolláros alaplapok mellett ne lépje túl az 1000 dolláros lélektani határt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés