Hirdetés

Így néz ki az Apple A8 SoC

Az Apple nagyjából két héttel korábban mutatta be az A8-as rendszerchipet, amelyről rögtön be is számoltunk, és másnap már az IGP-vel kapcsolatban is érkeztek extra adatok.

Szerencsére mára a Chipworks is szétkapta az iPhone 6-ot és nem feledkeztek meg az Apple A8 SoC elemzéséről sem. A lapkáról készült fotónak hála jóval több információ áll rendelkezésre az elemzéshez, mint korábban.

Apple A8
Apple A8 (forrás: Chipworks)

A képen látható, hogy az Apple valóban két processzormaggal dolgozik, tehát nincsenek rejtett tartalékok, viszont az IGP szempontjából az Anandtech által megtippelt PowerVR GX6650-es opció téves, mivel a lapkán világosan látható, hogy az IGP négy darab szeletre oszlik, azaz olyan GPU IP került alkalmazásra, amelyben négy darab USC (Unified Shading Cluster) kapott helyett. Mivel a Imagination Series6XT családja az ASTC funkció támogatása miatt biztos, így szinte teljességgel bizonyos, hogy az Apple A8 a PowerVR GX6450-es fejlesztést használja.

Az Apple A7 IGP-jéhez mért nagyjából 50%-os sebességtöbblet pusztán a jóval nagyobb magórajelnek köszönhető, ami egyébként abszolút reális előrelépés így is.

Az Apple A8-as lapkán továbbra is látható az a ránézésre 4 MB-os belső tároló, amely fizikailag ugyan most a processzormagok mellett helyezkedik el, de valójában az IGP-hez tartozik. Valószínűleg ugyanaz a célja, ami az Apple A7-ben volt. Többek között a Rogue architektúra hatékony működéséhez szükséges az adatok gyors elérése a felületkivágás és mélységteszt fázisban, valamint a blending során. Az efféle rendszerek már jó ideje alkalmaznak gyorsítótárat az előbbiekhez, de ezek messze nem ilyen méretesek, ami a kijelzők felbontásának gyors növekedésével gondot jelent. Egy nagyobb kapacitást kínáló gyorsítótár nagymértékben segíthet a speciális működésű ultramobil IGP-knek, hogy még komolyabb felbontáson is jó sebességet mutassanak fel. Mindemellett a Metal API-val ez a belső tároló egyéb célokra is felhasználható, hiszen az alacsony szintű hardverelérés komoly trükkökre ad lehetőséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés