Hirdetés

Megjött az Intel, minden magján 5 GHz-re turbózó csodaprocesszora

A Core i9-9900KS limitált mennyiségben készül, így sietni kell, ha valaki szeretne magának egy példányt.

Az Intel hivatalosan is bejelentette a régóta ígérgetett, minden magján 5 GHz-es turbóra képes Core processzort, amely a BIOS frissítése után a meglévő Z390-es alaplapokban használható. A vállalat a fejlesztést a játékosoknak ajánlja, valószínűleg a régebbi API-t használó játékokhoz, ahol nem igazán számít a magok száma. Az újabb, explicit grafikus API-t használó címeknél már ennél bonyolultabb ez a kérdés, hiszen DirectX 12-vel és Vulkánnal a parancsátadás is explicit párhuzamos, tehát ezek az alkalmazások igen tág határok között skálázódhatnak. Ugyanakkor a Core i9-9900KS-nek így is van nyolc magja, ami legtöbbször elég.

Az új asztali Core processzor paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Coffee Lake-S Refresh - új, asztali Core generáció GT2-es IGP-vel
Típus Órajel / Turbo Boost / Maximum órajel
Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás (TDP)
UHD Graphics 630 alap/turbo órajel
Listaár
(dollár)
i9-9900KS (8 mag) 4/5/5 GHz van 16 MB 127 W 350/1200 MHz 513

Az LGA1151v2-es tokozású CPU-k egyéb specifikációi megegyeznek a Core i9-9900K-val, vagyis ugyanúgy 16 darab PCI Express 3.0-s csatornát kínálnak, illetve a kétcsatornás DDR4-es memóriavezérlő sem módosult. A K-s jelölés értelmében még a szorzó is szabadon állítható, ha további teljesítményre lenne szükség. Lényeges szempont még az is, hogy hogy az új processzoroknál a fémkupak és a lapka közötti hőátadás forrasztással van biztosítva.

Fontos kiemelni, hogy az Intel az alap és a turbó órajel tekintetében is úgy nyilatkozik, hogy a termék akár elérheti a megadott értékeket. Ez nem azért van, mert maga a processzor nem képes a papírra vetett paraméterekre, hanem az alaplapok szerepe nőtt meg. Az olcsóbb megoldások VRM-je ugyanis hamarabb túlmelegedhet, ami throttlingra kényszerítheti a processzort, még akkor is, ha a lapka hőmérséklete amúgy ideális lenne az órajel magasan tartásához. A Z390-es alaplapokat ugyan felkészítették arra, hogy a 127 wattos TDP fogyasztási kerettel megbirkózzanak, de a hűtést sok modell esetében nem tervezték ekkora terhelésre. Emellett az is számít, hogy az alkalmazás milyen terhelést fejt ki, esetenként ez túl nagy lehet ahhoz, hogy az 5 GHz minden magra beállítható legyen. Mindezektől függetlenül a rendszer képes kezelni ezeket a helyzeteket, és stabilan működni fog alacsonyabb órajel mellett.

A Core i9-9900KS egy úgynevezett Special Edition modell, ami annyit tesz, hogy az Intel limitált mennyiséget készít belőle. Erre vonatkozóan azonban nincs adat, hogy mennyit, a vállalat annyit mondott, hogy október 30-tól rendelhető, és a készlet erejéig szállítják. A termék ajánlott ára 513 dollár, hűtő pedig nincs a csomagban, erről külön kell gondoskodni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés