Hirdetés

Ígéretesnek látszik az Intel SSD 665P

A közelgő háttértár az új, 96 cellarétegű QLC flash lapkáknak, és a firmware módosításainak hála az előzetes mérésekben lemosta a pályáról a 64 cellarétegű elődöt, a 660P-t.

Az Intel Szöulban megrendezett Memory and Storage Day nevezetű rendezvényén esett meg a közelgő, M.2-es formátumú és NVMe-s Intel SSD 665P háttértároló első, publikus demonstrációja, ami azért volt érdekes, mert ez a meghajtó használja konzumer szinten először a gyártó 96 cellarétegű QLC NAND flash lapkáit.


(forrás: LegitReviews) [+]

A bemutató során két egyforma ASUS laptop a CrystalDiskMark 7 Beta 2-t futtatta, mely már megmutatja a véletlenszerű 4K-s műveletek IOPS értékét, valamint késleltetését mikromásodpercben; az egyik gépben a 64 cellarétegű QLC NAND-okkal szerelt, 1 TB-os Intel SSD 660P dolgozott, míg a másikban az első paragrafusban már említett, korai firmware-es, friss modell.


(forrás: LegitReviews) [+]

A mérések eredményeit olvasóink ugyan láthatják a beillesztett képeken, de a jobb áttekinthetőség érdekében a kapott értékekből grafikonokat gyártottunk.

(adatok forrása: legitreviews.com)
(adatok forrása: LegitReviews) [+]

(adatok forrása: legitreviews.com)
(adatok forrása: LegitReviews) [+]

(adatok forrása: legitreviews.com)
(adatok forrása: LegitReviews) [+]

Összességében szekvenciális olvasásban 48, szekvenciális írásban 42 százalékos javulást figyelhettünk meg, míg a véletlenszerű 4K-s teljesítmény az olvasást illetően 32, az írás vonatkozásában pedig 28 százalékkal nőtt. Ez meglehetősen impresszív annak a fényében, hogy mindkét tároló ugyanazt a Silicon Motion SM2263-as vezérlőt állítja csatasorba, így a 665P tempótöbblete egyértelműen az új NAND lapkáknak, illetve a firmware változtatásainak köszönhető.

Intel SSD 665P Intel SSD 665P
Intel SSD 665P (forrás: LegitReviews) [+]

Mivel az 1 TB-os Intel SSD 660P 110 dollárt kóstál, az ugyanekkora 665P várhatóan hasonló áron kerül majd fel a kereskedések polcaira az elkövetkező hónapok folyamán. A vállalat úgy véli, az újdonságuk kulcsfontosságú szerepet játszhat abban, hogy a belépő szintről / mainstream platformokról eltűnjenek a konvencionális merevlemezek, szóval nem kizárt, hogy a jövőben sokat hallunk még a fejlesztésről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés