Hirdetés

Titkolt meglepetés van a Intel Core i9-9900KS processzorban

Ha az 5 GHz-ért nem is feltétlenül éri meg a termék, az új stepping által kínált javítások sokat jelenthetnek.

Az Intel az elmúlt héten mutatta be a Core i9-9900KS jelzésű processzort, amely minden magján 5 GHz-es turbóra képes, persze ehhez ideális körülmények kellenek. A vállalat a bejelentéskor leginkább ezt a képességet igyekezett kihangsúlyozni, ám Phoronix rálelt egy olyan tényezőre is, amelyet a marketing – érthetetlen okokból – eltitkolt.

A Core i9-9900KS már egy új Coffee Lake-S steppinget használ, amelyben az Intel hardveresen javította a branch target injection jelölésű Spectre sebezhetőséget, illetve bizonyos, MDS gyűjtőnéven futó résekre is konkrét, sebességvesztést minimalizáló megoldást kínál. Előbbihez egyébként még mindig szükséges firmware oldali támogatás, de a lényege itt igazából az, hogy a problémára adott kombinált megoldás ne rontsa a processzor teljesítményét.


(forrás: Phoronix Twitter)

Az új stepping, fentiekre vonatkozó előnyét a Phoronix le is tesztelte, és jelentős az előrelépés a Core i9-9900K-hoz képest a kontextusváltáshoz szükséges időt tekintve, köszönhetően annak, hogy a Core i9-9900KS papíron nem csak a meltdown ellen védekezik, hanem további, direkt javításokat kapott az MDS sebezhetőségek ellen. Ha az 5 GHz-es állandó turbó nem is feltétlenül éri meg a felárat, a steppingváltással járó módosítások mindenképpen lényegesek lehetnek, hiszen pont olyan területeken lép hatalmasat előre a rendszer, ahol a normál Coffee Lake modellek szoftveresen le vannak fogva, így közel sem tudnak optimálisan teljesíteni.

Azt nehéz megmondani, hogy az Intel miért nem hangsúlyozta ki ezt a fontos szempontot a Core i9-9900KS esetében, de végeredményben mindegy, az igazság kiderült, így a potenciális vásárlók most már ezt is figyelembe vehetik a döntésük meghozatalakor.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés