Hirdetés

Megjelent a VIA Antaur processzor

A VIA Technologies hivatalosan is bejelentette Antaur nevű új processzorát. A mobil chip a Nemeniah magon alapszik, s először a 2003-as CeBIT kiállításon tettek róla említést. Azóta sem szivárgott ki róla több hír, s a VIA most sem csap körülötte nagy hírverést. Sőt, a cég állítása szerint annak ellenére, hogy jelenleg már nagy tételben képes szállítani az új CPU-t, az erre épülő notebookok csak Kínában lesznek elérhetőek a közeljövőben. Európában, s az Egyesült Államokban legkorábban a negyedik negyedévben találkozhatunk Antaur processzoros hordozható számítógéppel.


Forrás: www.tecchannel.de

A VIA Antaur processzor több technológiát is felvonultat, melyek a fogyasztás csökkentését és a teljesítmény növelését szolgálják. A CPU CoolStream architektúrájú, az elnevezés a Nemeniah mag hivatalos márkaneve. Ennek legfőbb újításai a 16 fokozatú pipeline, melyet a magasabb elérhető órajel kedvéért építettek be, az SSE multimédia utasítások implementációja, a StepAhead nevű, fejlettebb ugráselőrejelző áramkör, a 64 KB-os, 16 utas, asszociatív L2 cache, valamint a teljes magsebességen futó FPU. Ehhez jön még a VIA saját fejlesztésű, PadLock Data Encryption Engine néven ismert hardveres biztonsági szolgáltatása.

Annak ellenére, hogy az Antaurban 16 fokozatú a pipeline, órajele (kezdetben) csak 1 GHz-ről rajtol, ami 2003-ban kicsit kevésnek tűnik. Igaz, hogy fogyasztása teljes terhelés mellett is csak 11 Watt, mely energiatakarékos üzemmódban további 50%-kal mérséklődik. Lehetséges, hogy a nagyobb elérhető teljesítményt a hosszabb akkumulátoros üzemidő oltárán áldozták fel.

A processzor a jó öreg Socket 370 foglalatot, s az AGTL+ rendszerbuszt használja, így elég sok piacon levő chipkészlettel használható. Leglogikusabb (szép szó...) azonban a VIA saját CLE266 chipsetjével párosítani a CPU-t.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés